Mirjana Nazor: Koje su važne roditeljske bitke?

Mirjana NazorDr.sc. Mirjana Nazor započela je ciklus predavanja vezanih za roditeljstvo i mlade u organizaciji  Lige za prevenciju ovisnosti koja će se moći popratiti sljedećih tjedana,  a nedavno održanim predavanjem pod nazivom "Birajte roditeljske bitke“ nastojala je, kaže, iznijeti jednostavna, životna i stručna stajališta koja je u istoimenoj knjizi navela američka psihoterapeutica Bonnie Maslin. - Osnovna poruka te knjige jest kako biti roditelj u današnje vrijeme kad se malo vremena provodi s djecom. Ono malo vremena što su roditelji i djeca zajedno šteta je izgubiti uludo - kaže. - Često se gubimo u svakodnevnim bitkama i zato sam i izabrala naziv predavanja po knjizi u kojoj autorica opširno objašnjava kako roditeljstvo može biti kvalitetnije ...

ODGOJ DJECE

Mirjana Nazor: Koje su važne roditeljske bitke?

Piše: Olgica Ivić Grizelj / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Tu su bitna tri elementa koja sam ja izdvojila iz šire palete koju autorica iznosi.

Prvo: valja provoditi razumniju filozofiju odgoja.

Drugo:  eliminirati neuspješne roditeljske obrasce ponašanja.

I treće: razvijati samodisciplinu kod djece, ali i kod sebe kao roditelja.


Roditeljski obrasci

Profesorica Nazor  nudi na razmišljanje „neuspješne roditeljske obrasce ponašanja“ u kojima se može pronaći svaki roditelj a njih bi svkako valjalo kontrolirati u sebi.

1. PRIJETITELJI su oni koji prijete: ako napraviš to i to, ja ću ti... pa na kraju od silnih prijetnja ne bude ništa. Djeca to vrlo brzo shvate i nauče da treba samo strpljivo saslušati prijetnje, ali da se ništa na kraju neće realizirati.

2. PREUSMJERIVAČI prebacuju odgovornost na drugog roditelja. To se događa kada  oba roditelja nemaju isti stav i ne mogu se dogovoriti oko nekih pravila.

3. PEĆINARI su roditelji koji popuste kad ih se dovoljno dugo gnjavi. Djeca igraju na kartu iscrpljivanja. Kod takvih se svaka odluka može dovesti u pitanje.

DEVE su oni koji dugo trpe i ne reagiraju na ozbiljne propuste i kršenja pravila, a za relativno malen propust stiže kazna, neprimjerena učinjenome. Roditelji koji se tako ponašaju često se hvale kako su strpljivi i tolerantni jer dugo trpe neposluh a da na njega ne reagiraju.

EKSPLOZIVCI se razbjesne za bilo što, ali bijes kratko traje i onda najčešće  kažu ‘sve ćemo zaboraviti, nije to tako važno’.

VULKANI reagiraju bez pravila, njihove reakcije su nepredvidljive. Za isto ponašanje djeca mogu biti pohvaljena i kažnjena. Na taj način djeca ne znaju što zapravo roditelji hoće od njih.

7 KRITIČARI su djeci stalno za petama i stalno ih kritiziraju. Želeći popraviti djecu, oni im zapravo otežavaju odrastanje i  uništavaju njihovo samopoštovanje.

8. PORICATELJI uopće ne priznaju da s djecom postoje teškoće i nikad se ne susreću s realitetom.
Jasno nam je svima da nema roditelja koji će uvijek postupati ispravno, ali važno je znati da smo pogriješili i u čemu smo pogriješili i pokušati da nam se pogreške događaju što rjeđe.

I na koncu dolazimo do onog trećeg važnog elementa u roditeljstvu koji smo spomenuli na početku razgovora, a govori o razvijanju samodiscipline kod roditelja i djece.


Samodisciplina za njih i za nas

Djeci treba objasniti da pravila ne postoje da bismo ih mi kao roditelji kinjili, trenirali strogoću nad njima, nego da im pokušavamo pomoći da postanu odgovorne osobe, da izgrade svoj identitet.  

Ako se djeca budu držala različitih pravila koje roditelji postavljaju samo zato što se boje kazne, to je onda odgoj kratkog daha. Jer čim procijene da ih roditelji ne mogu kontrolirati, vrlo brzo će ta pravila prekršiti. Dijete u sebe mora utkati ta pravila i biti sam svoj kontrolor. To je posao koji traje dok smo živi.

Griješimo i u 50-ima i 60-ima, pa onda to opravdamo rečenicom: „Griješiti je ljudski.” I to je točno, dileme nema, ali ako mogu griješiti odrasli, onda pogotovo to mogu oni koji su tek na pragu odraslosti.

Postepeno djeca moraju početi snositi posljedice svojih odluka, prihvatiti svoju odgovornost, doživjeti realizaciju izreke „Što si posijao, to žanješ“ ...

PROČITAJTE VIŠE ...

Povezani članci

Who's Online

We have 223 guests and one member online

  • admin