'Nasamareni ste': Tiranija golf terena i trgovačkih centara

Nasamareni steOno što je nekada bio javni trg, mjesto okupljanja građana i kolektivne kohezije - danas je shopping centar, taj pseudo javni prostor u kojem privatni interes kompletno zasjenjuje bilo kakvu javnu funkciju, a građani su dobrodošli dokle god se pridržavaju uhodanih (konzumerističkih) obrazaca, a sve pod budnim okom zaštitarskih službi. Sukob javnog i privatnog u tom kontekstu nije samo sukob između konzumerizma i građanstva, već mnogo dublje protest protiv monopola kapitala koji si uzima za pravo mijenjati urbani krakolik kako u kojem trenutku smatra profitabilnim. O spomenutim temama progovara i deveti po redu Festival o ljudskim pravima koji se otvorio upravo filmom slične tematike – dokumentarcem britanskog autora Anthonya Baxtera "You've Been Trumped" ("Nasamareni ste") ...

NASAMARENI STE

Tiranija golf terena i shopping centara

Piše: Vedran Jerbić / Vjesnik
Izvor:
Vjesnik

Film otvaranja ovogodišnjeg HRFF-a od svoje premijere izaziva golemu pažnju kao novo poglavlje u priči o borbi aktivističkih Davida protiv kapitalističkog Golijata. Polazne postavke su jednostavne: Škotska je postojbina golfa, a Donald Trump jedan od najpoznatijih svjetskih developera i ikona suvremenog kapitalizma koji u škotskim dinama želi izgraditi ogromni golf-resort. Lokalno se stanovništvo buni, a redatelj Anthony Baxter iz prve ruke prati njihovu višegodišnju borbu i sam u jednom trenutku postaje meta policijskog nasilja.


You've Been Trumped, Anthony Baxter, Velika Britanija, 2011.


Neoliberalni koncept grada, kako ga zove marksistički geograf David Harvey, poznaje samo jezik profita kada je riječ o urbanističkom planiranju, te interesi krupnog kapitala na kraju jedini određuju izgled i arhitektonsku sliku zajednice. Ono što je nekada bio javni trg, mjesto okupljanja građana i kolektivne kohezije - danas je shopping centar, taj pseudo javni prostor u kojem privatni interes kompletno zasjenjuje bilo kakvu javnu funkciju, a građani su dobrodošli dokle god se pridržavaju uhodanih (konzumerističkih) obrazaca, a sve pod budnim okom zaštitarskih službi.

Sukob javnog i privatnog u tom kontekstu nije samo sukob između konzumerizma i građanstva, već mnogo dublje protest protiv monopola kapitala koji si uzima za pravo mijenjati urbani krakolik kako u kojem trenutku smatra profitabilnim.

Ako je u fordističko vrijeme arhitektonski znak bio dimnjak iz kojeg suklja para, onda je u postfordizmu to blještava reklama koja vas poziva u hramove potrošačke kulture. Kupuj, kupuj, kupuj mantra je koju nam u lice vrišti neoliberalni grad, iz ulice u ulicu, s trga na trg imperativima kapitalizma gotovo je nemoguće umaknuti,

O spomenutim temama progovara i deveti po redu Festival o ljudskim pravima koji se otvorio upravo filmom slične tematike – dokumentarcem britanskog autora Anthonya Baxtera Nasamareni ste''.

U Baxterovu dokumentarcu sukob se odvija između planetarno popularnog biznismena Donalda Trumpa, koji na škotskim sprudovima želi sagraditi najveći golf resort na svijetu, a na putu mu stoji nekolicina tamošnjih stanovnika koji se ni pod koju cijenu ne žele iseliti iz svojih domova.

Vulgarni i demagoški jezik Trumpove miljarderske mašinerije uspoređuje život tamošnjih stanovnika s bijedom slamova ne želeći da njegovi budući bogati gosti moraju »gledati tu ružnu sliku siromaštva«, obećavajući pritom gospodarsku isplativost regije političkim moćnicima koji mu zavedeni/korumpirani šriokih ruku izlaze ususret.

Jer siromašni farmer nije ekonomski isplativ u terminima globalnoga kapitalizma, za njega nema mjesta, a dotadašnja divljina škotskog krajolika kojoj je svatko imao pristup (jednako djeca za igru i stariji za izlete) sada će biti ograđena zidom (žicom) kojoj će samo imućni posjetitelji imati pristup.

Privatni interes tako »ograđuje« javni prostor jer je to od posebnog »gospodarskog interesa«, pa »šačica seljaka«, kako ih Trumpovi ljudi zovu, nisu više dobrodošli na zemlji na kojoj već desetljećima žive, dok ekološki problemi bogatog investitora zabrinjavaju samo onoliko koliko su televizijske kamere upaljene (a da bi poslije radio po svome).

U tom kontekstu možemo primijetiti da Baxter postavlja narativni sukob iz perspektive tradicija - modernizacija. No, ta »modernizacija« ni u kojem slučaju nije emancipatorska i u službi zajednice, ona je puno bliže definiciji »modernizacije« kako je vidi francuski filozof Alain Badiou:

»Naziv za strogu i servilnu definiciju mogućega (...) neizbježno nastojeći učiniti nemogućim ono što je nekad bilo ostvarivo (za najveći broj ljudi) i učiniti profitabilnim (za prevladavajuću oligarhiju) ono što nekad nije običavalo biti.«

Ako će i golf resorti imati utjecaj na rast lokalnoga gospodarstva, oni će prije svega biti igračka za elitu, dokone pripadnike visokih slojeva koji će na kulturološki okvir tamošnjeg stanovništva gledati kao na još jednu »egzotičnu« turističku ponudu.

Instrumentarij kojim se Trumpova mašinerija služila da bi ostvarila svoje interese prema Baxteru je varirala od zastrašivanja prisilnim otkupom zemlje, namjernim oštećivanjem vodovodne i električne opskrbe pobunjenim lokalcima, korporativne cenzure usmjerene na lokalne medije, pa sve do toga da je oko nekih kuća doslovno podigla zid od zemlje kako bi zaklonila pogled na te »ružne svinjce«.

I odjednom samog redatelja koji snima okolo gradilišta maltretira policija, šef Trumpove zaštitarske službe odbija mu pristup »zbog vaše vlastite sigurnosti«, a nekoliko puta biva i uhićen (dok, naravno, prvo na što ćete naići kada otvorite internetsku stranicu Trumpova golf carstva u Škotskoj jest rečenice poput »iz poštovanja prema škotskoj tradiciji«).

Nemilosrdna logika kapitala destruktivno uništava i posljednje enklave javnog otpora, no istovremeno i radi protiv sebe. Ne treba stoga čuditi da u prosvjedima koji su se posljednjih godina zaredili širom svijeta demonstranti iznova zauzimaju javne prostore, trgove i glavne ulice, simbolično pokušavajući povratiti kontrolu nad svojim gradom, nad svojim životima, i iznova steći oduzeti im prostor.

Povezani članci

Who's Online

We have 387 guests and no members online