Jesenji blues

Iako je posljednjih dana vrijeme bilo iznimno toplo za ovo doba godine, neupitno je da smo zakoračili u jesen. Organizam višestruko reagira na promjene temperature koje su ujutro i noću sve niže. Jednako tako na nas utječe i to što sve prije pada mrak. Zbog tih se promjena mogu osjetiti umor, manjak koncentracije, te depresija. Objašnjenje za to je da sve manje vremena provodimo na otvorenom, te se slobodne aktivnosti sve više svode unutar četiri zida. Kraćim i tmurnijim danima možemo doskočiti vježbanjem i dobrom glazbom, ugodnim druženjem, boljim osvjetljenjem doma,...

SEZONSKA DEPRESIJA
 
Jesenji blues
 

Kraćim i tmurnijim danima možemo doskočiti vježbanjem i dobrom glazbom
 

 Piše: Sunčica Dolušić / Vjesnik
 Izvor: Vjesnik

 

'Izloženost sunčevim zrakama potiče podizanje razine serotonina u tijelu. Zbog tog se neurotransmitera inače osjećamo puni energije i dobre smo volje', rekao je talijanski neuropat Milo Manfredini. U skladu s time što su dani kraći, umorniji smo i razdražljiviji, a taj poremećaj stručnjaci nazivaju sezonska depresija.
 

Sezonska depresija
 
Osim toga, tijekom tmurnijih dana mozak reagira tako da proizvodi hormon melatonin koji potiče san. Problem nastaje zbog toga što tijekom radnog dana ne možemo spavati, pa postajemo nervozni i sve nas iritira.
 
Čak i kosa prolazi kroz određene promjene. Usporedo s padanjem lišća, pojačano padaju i vlasi, čemu se može doskočiti uzimanjem više vitamina B, koji sadrže banane.
 
Naturopati, koji zagovaraju liječenje prirodnim metodama za povratak energije i dobre volje, preporučuju pripravke na bazi ginsenga. Najbolje je ekstrakt te biljke u kapima popiti kao hladan napitak, a uz to protiv nervoze i loše volje može se probati i griffonia.
 
Osim tih pripravaka svatko može mnogo učiniti za sebe ne bi li se osjećao bolje. Tko se odluči za neku fizičku aktivnost, nikako ne može pogriješiti. Ovisno o osobnim sklonostima, to može biti neka umjerena aktivnost poput hodanja. Oni koji vole vodu mogu se odlučiti za odlaske na bazen, a dobro i zabavno rješenje svakako je i ples.

U svakom slučaju, za što se god odlučili uvijek je bolje to raditi u ugodnu društvu, jer ćemo se dobro provesti i popraviti raspoloženje.
 
Da bismo se tijekom tmurnijih dana osjećali bolje može nam pomoći i bolje osvjetljenje doma; možda je potrebno drukčije rasporediti rasvjetna tijela u kući ili kupiti svjetiljku koja će uljepšati ambijent.
 
Tijekom boravka kod kuće ne treba zaboraviti na glazbu, jer njenu moć doista ne treba podcjenjivati. Kad je vani kišno i ružno dovoljno je samo potražiti omiljeni CD koji će nas 'natjerati' da zapjevamo dobro nam znan stih.
 
Nakon toga osmijeh će se sigurno vratiti na lice.

Povezani članci

Who's Online

We have 217 guests and 2 members online

  • admin