Morski.hr: Divlji zapad u luci Krilo

Krilo i Bajenice dom su za više od 170 brodova, čiji se broj svake godine povećava. Brodove treba održavati, ali veliki problem za okoliš čine neodgovorni vlasnici koji otpad gomilaju na hrpe ili jednostavno bacaju u more, piše portal Morski.hr. Nedavni primjer je pokazao da ih čišćenjee baš i ne zanima, pa im mjesto čiste drugi. Kad se natrpa dovoljno smeća i mulja, pa ni brodovi više ne mogu sigurno prolaziti, onda neki brodari uzmu jaružalo i krenu sami produbljivati dno. No isti taj otrovni mulj iskrcavaju nasred otvorenog mora, naravno bez ikakvog pitanja nadležnima i dobivenih dozvola. Ovaj put su snimljeni i slijedi im optužni prijedlog.
– Prijavili smo ovo i prenijeli lučkoj kapetaniji. Ta luka je prije 10-ak godina nasuta i tad mi nismo s njom upravljali. Cijela luka je nelegalno nasuta, ali u tom kontekstu je jaružanje na nedozvoljen način, naravno, nelegalno! Po pravnicima i zakonima jedino tko ih može sankcionirati je Lučka kapetanija. Mi smo već i prijavljivali ovakve stvari – kazao je Ivo Bošnjak iz županijske Lučke uprave.
Inspektori su u Krilu bili u petak i kapetan iz Omiša je išao na teren te im dao usmenu zabranu izvođenja radova, dok se ne ishodi potrebna dozvola. Malo se čudim našim brodarima jer nije nikakav problem dati zahtjev za jaružanje, zbog nanosa mulja i slično. Normalna je stvar da se to izjaruža, ali mora se raditi po proceduri, postoji pozicija gdje se to odlaže. Glupost je to raditi van procedure! I njih sam također pitao zašto to ne rade po proceduri. Nitko im ne bi zabranio niti odbio to jaružanje. Prema proceduri, inspektori sigurnosti plovidbe i hidrograđevinski inspektori trebali bi dići optužni prijedlog prema investitoru i čovjeku koji je to izvodio – reko je za portal Morski.hr Željko Kuštera, kapetan Lučke kapetanije u Splitu.

KRILO

Bez ikakve dozvole jaružaju dno, a otrovni mulj iskrcavaju na otvorenom moru

Izvor: Morski.hr

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 117 guests and no members online