Eko-kutak Peovica: pravilno odvajanje korisnog otpada

- "Nekontrolirano odlaganje otpada pripada vremenu u kojem se priroda brinula za njegovo zbrinjavanje. Ubrzani razvoj civilizacije sa sobom je donio razne promjene i niz negativnih pojava, od kojih se posebno ističe onečišćenje okoliša. Plastika, staklo, metal i razni kemijski proizvodi u svakodnevnoj su upotrebi, a najviše otpada dolazi od predmeta s jednokratnom upotrebom. Boce, vrećice, ambalaža i drugi slični proizvodi svakodnevno pune posude za otpad. Danas se upotrebljava i velik broj električnih uređaja koji služe svrsi dok su u ispravnom stanju, a njihov popravak često nije isplativ. Sve spomenuto najčešće završava u jednoj posudi za odlaganje otpada, a nerijetko i odbačeno u prirodi. Troškovi zbrinjavanja otpada su neizbježni, međutim troškovi se znatno smogu smanjiti pravilnim gospodarenjem. Sve može započeti od trenutka odvajanja korisnog otpada koji se može recikliranjem preraditi u novi proizvod. Peovica d.o.o. je krenula u uspostavu sustava prikupljanja otpada od vrata do vrata, kojim se maksimalno individualizira postupanje s otpadom, a samim time, je i veća odgovornost pojedinca da odgovorno postupa s otpadom" - piše naš sumještanin Stipe Tokić, djelatnik najboljeg komunalnog poduzeća u županiji (a i šire), naše i omiške Peovice, u drugom članku u "eko kutku" Peovice na stranicama Dalmatinskog portala.

EKO KUTAK PEOVICA

Pravilno odvajanje korisnog otpada

Piše: Stipe Tokić / Peovica
Izvor: Dalmatinski portal

 

peovica

 

PAPIR I KARTON

Papir čini oko 20-30% otpada u kućanstvima, a najveći dio papira rabi se jednokratno te zatim najčešće završava u smeću. Prvi korak u korištenju starog papira za ponovnu upotrebu jest njegovo prikupljanje, a zatim sortiranje. Veoma je važno da se papir za recikliranje skuplja odvojeno, pošto je za sam postupak recikliranja teško dobiti kvalitetnu sirovinu ako papir nije odvojen od ostalog otpada. Peovica d.o.o. je već podijelila velikom dijelu kućanstva individualne spremnike za papir i karton, te se sada odvaja na području Omiša, Šestanovca, Dugog Rata i Zadvarja oko 25-40% ukupnih količina papira i kartona.

Otpadni papir se odlaže PLAVE SPREMNIKE ili u reciklažna dvorišta.

U plave spremnike TREBA odlagati:

– novine, časopise, prospekte, kataloge,

– bilježnice, knjige, telefonske imenike, slikovnice,

– pisaći i kompjuterski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice,

– mape, kartonske fascikle, valovitu ljepenku, kartonske kutije (bez  ljepljive trake, plastike, stiropora i dr.).

NE SMIJE SE odlagati:

– indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir,

– zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene i sl.,

Prilikom razvrstavanja papira od ostatka otpada, nemojte uključiti plastičnu ambalažu, naljepnice ili pakete koji imaju plastične ili metalne obloge.
 

peovica


PLASTIČNA AMBALAŽA

Prije recikliranja plastične ambalaže, poželjno je plastične boce i drugu ambalažu isprati i skinuti čep i druge poklopce plastičnih proizvoda (misli se na poklopce boca – čepove i poklopce). Izbjegavajte kupovinu plastičnih vrećica, već koristite platnene vrećice. Prilikom kupovine, kupujte veća pakiranja kako bi “trošili” manje plastične ambalaže. 

U narednom razdoblju Peovica d.o.o. će uz individualne spremnike za papir, korisnicima podijeliti žuti spremnik za korisni otpad.  U taj spremnik će se ubacivati sva plastična ambalaža koja se može reciklirati, te ostaci metalne ambalaže u kućanstvu. Korisnici će dobiti detaljne upute za razvrstavanje pojedinih materijala.

Plastična ambalaža se skuplja u ŽUTIM SPREMNICIMA i zelenim otocima postavljenim na javnim površinama, te u reciklažnim dvorištima.

U žute spremnike TREBA odložiti:

– Polietilenske vrećice, folije, filmove, mjehurastu ambalažu – na sebi mogu imati oznake: PE-HD, PE-LD, PP i sl.;

– Boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih proizvoda i sl. – na sebi mogu imati oznake: PE- HD, PE-LD, PP i sl.;

– Čaše i posude od jogurta, sira i sl. – mogu imati na sebi oznake: PS, PP;

– boce za osvježavajuće napitke, čepove, i sl. – na sebi mogu imati oznake: PE-HD, PP, PVC, PS, PET i sl.

NE SMIJE SE odlagati:

Plastična ambalaža s bilo kakvim ostacima, a pogotovo od:

– jestivog otpadnog ulja

– motornog ulja,

– boja i lakova,

– sredstava za čišćenje na bazi lužina poput sredstava za čišćenje štednjaka i pećnica,

– kemijskih sredstava za čišćenje podova, namještaja i sl.


peovica


STAKLENA AMBALAŽA

Staklo, odnosno stakleni otpad čini više od 5 - 7% kućnog (komunalnog) otpada, a u to ubrajamo: staklene boce, staklene vaze, staklene tegle-staklenke, stakleno posuđe, žarulje i slične proizvode izrađene od stakla. Staklo zbog svoje strukture i svojstava predstavlja idealni materijal za recikliranje jer se može gotovo beskonačno reciklirati i ponovno koristiti.

Za odlaganje stakla se koriste ZELENI SPREMNICI u koje TREBA odlagati:

– samo staklenu ambalažu (boce, staklenke i sl.)

NE SMIJE SE odlagati:

– prozorsko staklo, automobilsko staklo, kristalno i optičko staklo, armirano staklo, laboratorijsko staklo, staklena vuna,

– žarulje i fluorescentne svjetiljke,

– porculanski i keramički predmeti.

Ravno prozorsko staklo i fluorescentne svjetiljke odlaže se isključivo u reciklažno dvorište Zakučac. Staklenu ambalažu je prije odlaganja potrebno isprati, te se moraju ukloniti metalni poklopci ili čepovi.
 

peovica

Povezani članci

Who's Online

We have 163 guests and no members online