Kino Mediteran: Filmovi s plaže i zidića

kino mediteranPublika će ove godine moći gledati filmove sjedeći na pijesku, uz sam rub mora na Bačvicama, na zidiću, ali najveća novost petog Festivala mediteranskog filma, koji će se održati od 2. do 9. lipnja u kinoteci Zlatna vrata i ljetnom kinu Bačvice, jest što neće završiti "spuštanjem zastora" i dodjelom nagrada, nego će živjeti čitavog ljeta na turneji po Dalmaciji, pod imenom "kino Mediteran"..., piše Jakov Kosanović na stranicama Slobodne Dalmacije...

FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA

Ponesi ručnik, vodim te u kino

Piše: Jakov Kosanović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Film “Cezar mora umrijeti”, dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu, izraelski “Fusnota”, s nominacijom za prestižnog Oscara, kao i grčki “Alpe”, koji je na Festivalu u Veneciji osvojio nagradu za najbolji scenarij, zatim kino na plaži i turneja diljem Dalmacije, tek su dio značajki jubilarnog, petog Festivala mediteranskog filma Split.

kino mediteran

- Po već iskušanom i od publike prepoznatom receptu, FMFS će i ove godine donijeti najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja, a u nekoliko programa bit će prikazano oko 50 dugometražnih i kratkometražnih filmova – rekao je direktor festivala Alen Munitić na nedavnom predstavljanju u “Villi Rossina”.

Otvaranje su Mediteranci rezervirali za film libanonske redateljice Nadine Labaki “A gdje sada”, duhovitu priču o suživotu muslimana i kršćana u malom selu.

Splitske premijere na FMFS-u će ostvariti domaći dokumentarci “Marijine”, autorice Željke Sukove, “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević, “Brda 21000” Silvija Mirošničenka i “Blokada” Igora Bezinovića.


Filmovi sa zidića

- Drago nam je što Festival iz godine u godinu postaje manifestacija u kojoj hrvatski autori splitskoj publici premijerno prikazuju svoje radove, a još više nas veseli što će svi autori biti prisutni na projekcijama – izrazio je zadovoljstvo Munitić.

- U povodu petog rođendana organiziramo besplatnu projekciju filma na plaži Bačvice kao poklon publici koja nas je podržavala sve ove godine. Platno će biti postavljeno na pijesku uz sam rub mora, a publika će toga, nultog dana festivala, film moći pratiti sjedeći na ručnicima, ležaljkama ili na okolnim zidićima.

Zahvaljujemo Plaži Bačvice, gospodinu Edi Unkoviću, kafiću Žbirac i “Villi Rossina”, gdje ćemo se i družiti nakon projekcije – najavio je direktor festivala.

kino mediteran


Filmska turneja po Dalmaciji

Najveća ovogodišnja novost je što FMFS neće završiti “spuštanjem zastora” i dodjelom nagrada, nego će imati ljetnu turneju po Dalmaciji, pod imenom “Kino Mediteran”.

- Nakon dvije godine planiranja, projekt “Kino Mediteran” konačno će ovoga ljeta, nakon završetka Festivala u Splitu, zaživjeti diljem Dalmacije sa željom da postane redoviti gost dalmatinskih mjesta i gradova.

Tijekom trodnevnih gostovanja prikazivat ćemo po tri dugometražna filma iz našeg ovogodišnjeg programa, ali i dio sve popularnijeg kratkometražnog programa. Cilj nam je ljetnim kinima na barem nekoliko večeri vratiti sjaj koji su imala kao nekadašnja središta kulturnog života. Ove godine idemo u Makarsku, Imotski, Vrgorac, Sinj, Bol, Stari Grad, Hvar, Vis, Komižu, Blato i Korčulu, a svima njima želimo zahvaliti na suradnji i potpori koju su pružili ovom projektu - rekao je o projektu producent FMFS-a i koordinator turneje Goran Akrap.

Festival mediteranskog filma

Povezani članci

Who's Online

We have 545 guests and no members online