Luka Krilo: Prezentacija vatrogasne opreme za gašenje požara na plovilima

vatrogasciU četvrtak, 17. studenog 2011. u luci Krilo s početkom u 11 sati pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" iz Dugog Rata u suradnji s tvrtkom "BMD" iz Rijeke održati će prezentaciju vatrogasne opreme za gašenje požara na plovilima. Brodari, povirite sutra u luku! ...


NEPREDVIDLJIVE OPASNOSTI NA MORU

Požar na brodu i njegovo gašenje

Izvor: DVD Dalmacija, Glas Slavonije

Najčešći razlozi požara na brodu su: propuštanja ili havarije u sustavu napajanja gorivom, na električnom sustavu ili u kuhinji. Da bi izbjegli požar, treba se držati nekih pravila: ne pušiti za vrijeme ukrcaja goriva, zaustavite motor, ugasite bilo kakvu vatru na brodu. Posebnu pažnju valja obratiti da se gorivo ne prelijeva, jer bi, skupljajući se na dnu, moglo stvoriti posebno opasnu smjesu koja je spremna eksplodirati i zapaliti brod pri svakoj pojavi iskre.

Nastavljamo s pravilima: s posebnom pažnjom slažite spremnike goriva (ukoliko imate rezervno gorivo u kanistrima) i plina, kontrolirajte (vizualno) moguća oštećenja na električnim vodovima, utičnice i osigurače (to je trebalo učiniti na početku sezone).

Boce plina za korištenje u kuhinji moraju biti postavljene izvan kabine i na mjestu zaštićenom od sunca. Posebnu pažnju treba posvetiti akumulatorima: polove treba pokriti te odspojiti kabele kod duljih stajanja.

požar na brodici


Što učiniti ako ipak dođe do požara?


U plovidbi treba zatvoriti dovod goriva (postoji ventil), manevrirati te držati vatru i dim tako da ih vjetar usmjerava od broda. Vatra se neće pojaviti niti će se širiti ako nema kisika - treba spriječiti dovod kisika ako se požar razvio u unutrašnjosti broda. U tom slučaju požar će se sam ugasiti.


Samozapaljenja goriva

Ne bacajte nikada vodu na benzin ili zapaljene tekućine - u takvom slučaju možete samo pogoršati situaciju. Prilikom korištenja ekstintera (na otvorenom) uvijek se treba postaviti u smjeru puhanja vjetra, treba se sagnuti i gađati temelj plamena.

U luci zapaljenu brodicu treba odmah odmaknuti od drugih plovila - ako je potrebno, treba konope rezati, a u kritičnim situacijama potrebno je brod potopiti (da bi smanjili štetu drugim brodicama i samim instalacijama lučice).

Ako imate veću brodicu, postoji mogućnost da imate ugrađen protupožarni sustav na daljinsko upravljanje ili povezan sa sustavom za uzbunjivanje koji je u stanju pogasiti požar u prostoru motora. Prednost takvoga sustava je da prostor motora ostaje zatvoren, čime se sprječava dovod kisika koji bi ojačao vatru.

Da se spriječi gomilanje benzinskih para kod brodica s unutarbrodskim motorima, treba ugraditi poseban ventilacijski sustav koji će osiguravati izmjenu zraka (ventilaciju), a koji počinje funkcionirati prilikom prvog startanja motora.

Kod brodica s dizelskim motorom dovoljno je da prostor s motorom ima prirodnu ventilaciju. Treba imati na umu da je temperatura samozapaljenja dizelskog goriva oko 60 stupnjeva, a benzina 23 stupnja Celzijeva.

Da se razvije požar trebaju biti zadovoljena tri uvjeta: gorivo (zapaljivi materijal), zrak, odnosno kisik i izvor topline, odnosno vatre (npr. iskra, sunce, cigareta...)


Gašenje vatre

Požar se može gasiti na sljedeće načine: gušenjem, odnosno sprječavanjem dovoda kisika, hlađenjem (snižavanjem temperature ispod točke samozapaljenja), odnosno kemijskim djelovanjem (kemijska reakcija između goriva i zraka/kisika).

Vatra se klasificira: A - gorenje drva, papira, plastike; B - tekuća goriva, masti; C - zapaljivi plinovi (metan, propan itd); D - električni aparati pod naponom. Za nautičare najčešće se radi o požaru klase B.

vatrogasci na brodu

Estinteri (aparati za gašenje požara) koji se koriste u nautici (moraju biti homologizirani) punjeni su pjenom (za veće brodove), a koriste se za gašenje vatre tipa A i B, ali se ne smiju koristiti za gašenje električnih uređaja pod naponom, jer su na bazi vode i provode elektricitet; punjeni ugljičnim dioksidom koriste se za gašenje požara tipa C i E (zapaljivi plinovi i električni aparati). Njegovim korištenjem plin ekspandira i snažno snižava temperaturu. Plin je otrovan. Aparati punjeni praškom koriste se za sve vrste požara, djeluju kombinirano snižavanjem temperature i gušenjem.

Želimo da vam aparati za gašenje požara nikada ne budu potrebni!

Povezani članci

Who's Online

We have 326 guests and no members online