Hrvatski plesovi u domovini Porta

KUD DalmacijaNa 42. Međunarodnom festivalu folklora u Gulpilharesu 40-ak članova Kulturno-umjetničkog društva "Dalmacija" iz Dugog Rata uz voditelja Milivoja Raljevića te prof. Branka Šegovića predstavljalo je u Portugalu ljepote hrvatskog folklora. Dvotjedna turneja provela ih kroz osam gradova i mjestašaca, no folkloraši su se u Portugalu gotovo udomaćili jer im je ovo već peti posjet zemlji porta, Fatime i fada. KUD "Dalmacija" je na festivalu nastupilo sa starim splitskim plesom, plesom grada Korčule, bunjevačkim plesom, ličkim kolom iz Otočca te kolom iz opere "Ero s onoga svijeta", dok je za kraj ostavljena pjesma "Bože, čuvaj Hrvatsku" ...

KUD "DALMACIJA" NA MEÐUNARODNOM FESTIVALU FOLKLORA U PORTUGALU

Hrvatski plesovi u domovini Porta

KUD DalmacijaNa festivalu su uz Portugalce sudjelovati predstavnici Meksika, Indije, Francuske i Slovenije, a hrvatski predstavnici nastupali su sa starim splitskim plesom, plesom grada Korčule, bunjevačkim plesom, ličkim kolom iz Otočca te kolom iz opere "Ero s onoga svijeta" dok je za kraj ostavljena pjesma "Bože, čuvaj Hrvatsku"

Piše: Sandra Lapenda /Slobodna Dalmacija

KUD Dalmacija u PortugaluNa 42. Međunarodnom festivalu folklora u Gulpilharesu 40-ak članova Kulturno-umjetničkog društva "Dalmacija" iz Dugog Rata uz voditelja Milivoja Raljevića te prof. Branka Šegovića predstavljalo je u Portugalu ljepote hrvatskog folklora.

Dvotjedna turneja provela ih kroz osam gradova i mjestašaca, no folkloraši su se u Portugalu gotovo udomaćili jer im je ovo već peti posjet zemlji Fatime i narodne pjesme - fada.

Društvo je osnovano davne 1967. godine, brojimo oko dvjestotinjak članova, a najzaslužniji od njih su proputovali cijeli svijet od Francuske, Velike Britanije, Grčke, Italije, Njemačke do Mađarske, Slovačke, Češke, i susjedne Bosne i Hercegovine.

Svaki nastup u inozemstvu posebno doživljavamo jer znamo da zastupamo domovinu, pa je želja za besprijekornom izvedbom uvijek prisutna — istaknuo je Ante Uvodić, predsjednik KUD-a "Dalmacija".

Na festivalu su uz Dugoraćane sudjelovali predstavnici Meksika, Indije, Francuske, Slovenije te desetak domaćih grupa iz Portugala, no hrvatski plesači i svirači ostavljali su publiku bez riječi.

KUD Dalmacija u PortugaluHrvatski predstavnici nastupali su sa starim splitskim plesom, plesom grada Korčule, bunjevačkim plesom, ličkim kolom iz Otočca te kolom iz opere "Ero s onoga svijeta", dok je za kraj ostavljena pjesma "Bože, čuvaj Hrvatsku" izvedena na zajedničkoj misi u gradiću Vizeli.

Domaćini, od kojih se ljubaznošću najviše isticao vodič naših folklorista Antonio Madeira Antunes, poznat kao istinski zaljubljenik u Hrvatsku, ostali su oduševljeni kreativnošću i ljepotom hrvatskog plesa. Da sve ne ostane samo na riječima Hrvate je primio i sam gradonačelnik Vila Nova de Gaie, gdje su bili smješteni, a stigao je i poziv za nastup u Meksiku i Indiji.

Prekrasno ukrašene ulice portugalskih gradića kojima su odzvanjali taktovi "I tri sulara su", vino Porto, kruh iz Avintesabroa, portugalske fritule - farturas, ostat će nezaboravan dio života svakog člana KUD-a "Dalmacija". No, budućnost zove, a Meksiko i nije tako daleko kako se čini — zaključio je prof. Srećko Zelić, potpredsjednik ansambla.

Povezani članci

Who's Online

We have 105 guests and no members online