Dalmacija Ultra Trail: Više od 750 trkača na DUT utrkama, Slovenci dominirali

DUT lonelines - Ma gdje su te Slovenke?

Više od 750 trkača sa svih kontinenata, okupilo se proteklog vikenda u Omišu, Dugom Ratu i okolici da bi sudjelovali na Dalmacija Ultra Trailu. Ova jedinstvena manifestacija koja se održava već treću godinu, okuplja zaljubljenike u trail trčanje koje postaje sve popularniji sport, kako u svijetu tako i Hrvatskoj. Tijekom vikenda natjecatelji su imali prilike iskušati se u 4 dužinske kategorije, 160, 103, 53 i 21 km. Za potrebe ovih utrka koje se održavaju na području između Kaštela i Makarske očišćeni su kilometri novih, ali i dio starih, davno zaboravljenih i zapuštenih staza, nekada jedinih poveznica između dalmatinskih sela. Utrka za koju organizatori s ponosom naglašavaju da prelazi preko 5 planina i 3 rijeke, te preko značajnih kulturno povijesnih lokacija sigurno je organizacijski najkompleksniji sportski događaj na ovom području. Iako je centralno mjesto događanja Omiš, utrka je povezala cijelo područje jer za potrebe organizacije i održavanja staza angažirano je skoro 300 volontera koji su se izmjenjivali na stazi. Pojedini od njih dežurali su po 24 sata na jednoj od 14 okrijepnih stanica ili na označavanju i osiguranju duž staza. Svaka čast! Osim velikog sportskog događaja, ova utrka je i vrlo značajan turistički proizvod koji ovo područje predstavlja kao idealnu outdoor destinaciju, a lokalni stanovnici u svakom mjestu gdje utrka prolazi, pokazali su se kao njeni najbolji ambasadori za koje svi trkači imaju samo riječi hvale. Hvalu, uz sve sudionike utrka, posebno zaslužuju i pobjednici! O njima više u nastavku..

Izvor: Dalmacija Danas

Sky DUT

Natjecatelji s najduže utrke Sky DUT, startali su s omiškog glavnog trga i nakon 160 kilometara prvi u cilj ušao je slovenski natjecatelj Ivan Hrastovec, kojemu je za to trebalo 19 sati i 30 minuta, čime je postavio novi rekord utrke. Na istoj utrci, u ženskoj kategoriji slavila je Slovenka Klara Bajec.

DUT


Mountain DUT

U subotu, točno u ponoć, Kliški uskoci označili su start Mountain DUT utrke duge 103 km i prema Omišu krenulo je 143 trkača od kojih su najbrži bili Slovenac Matic Čačulović i Miluša Bošković iz Crne Gore.

DUT


Sea DUT

U nedjelju ujutro, iz Makarske je krenulo 330 trkača na Sea DUT utrci od 53 kilometra. I u ovoj kategoriji dominirali su Slovenci, Anže Šenk i Ajda Radinja. Zanimljivo je da je Ajda utrku završila kao prva žena, ali i trećeplasirana u ukupnom poretku.

U sklopu ove dionice trčalo se Prvenstvo Hrvatske u trail trčanju na kojem su državni prvaci postali Matija Grabovečki iz AK Zabok i Maja Urban iz AK Dubrovnik.

DUT Dugi Rat


River DUT

Par sati kasnije s Rive u Dugom Ratu krenulo je 216 natjecatelja na 21 kilometar dugoj utrci River DUT na kojoj su najbrži bili Austrijanac Thomas Bošnjak i Ruskinja Zhanna Vokueva.

DUT 2018


Dječja utrka

Poslastica za kraj bilo je 200 malih natjecatelja koje je svoj prvi kilometar istrčalo u nedjelju u 11 sati na Dječjoj utrci koja se održala na omiškoj plaži. Svih 200 malih trkača nagrađeno je medaljom, majicom i narukvicom utrke.

DUT 2018

Osim velikog sportskog događaja, ova utrka je i vrlo značajan turistički proizvod koji ovo područje predstavlja kao idealnu outdoor destinaciju, a lokalni stanovnici u svakom mjestu gdje utrka prolazi, pokazali su se kao njeni najbolji ambasadori za koje svi trkači imaju samo riječi hvale.

DUT Petra

Povezani članci

Who's Online

We have 54 guests and no members online