Što ulazak u EU mijenja u položaju osoba s invaliditetom?

U Hrvatskoj je više od 46 tisuća udruga koje predstavljaju više od 500 tisuća osoba s invaliditetom, a koje s članovima svoje najuže obitelji čine 1,5 milijuna građana ili trećinu Hrvatske. Zajednica saveza osoba s invaliditetom (SOIH), krovna organizacija osoba s invaliditetom, raspravljala je o položaju osoba s invaliditetom nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ekonomska situacija je teška, no idemo na kontinuirano buđenje svijesti u lokalnoj zajednici na razini regije, županija i lokalne uprave i samouprave kako bi ih što bolje upoznali s radom udruga koje predstavljaju osobe s invaliditetom, da shvate njihovo značenje, njihovu korist i njihovu sposobnost za partnerstvo i sudjelovanje u korištenju europskih fondova. Ne samo za socijalne usluge, nego za infrastrukturu, projekte u zdravstvu, obrazovanju ili projekte u zapošljavanju ili samozapošljavanju, rekao je čelnik SOIH-a Zorislav Bobuš ...

ZORISLAV BOBUŠ, PREDSJEDNIK SOIH-a

Što ulazak u EU mijenja u položaju osoba s invaliditetom?

Izvor: Slobodna Dalmacija

Znamo se pomalo gorko našaliti da nekakav trećerazredni klub ili slično dobije daleko više novca nego sve udruge u jednoj županiji.

Dakle, treba osigurati sredstva za osnovnu djelatnost jer kroz nju udruge osoba s invaliditetom ostvaruju više od 20 vrsta svojih prava. One djeluju kao produžena ruka lokalne uprave ili samouprave, ali i savezi kao produžena ruka državnih institucija.

Osim toga, treba osigurati sredstva kroz projekte i programe za one vrste aktivnosti kojima se mogu koristiti i domaći i europski fondovi”, istaknuo je Bobuš.

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and no members online