36. Interliber: Čitanje jače od recesije

Od utorka 12. do nedjelje 17. studenoga održava se 36. Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila, opet na Zagrebačkom velesajmu. Izlog i čvorišna točka hrvatskog nakladništva sigurno će pred književnu javnost donijeti brojne novitete. Premda nije festival autora, za razliku od bučnije išarenije Pule, Interliber stvara šušur (iako mu ne bi loše došao), ali donosi niz promocija novih knjiga tutora. Izdavačima koristi da malo olakšaju lager iako im zarađeno često posluži samo da plate najam štanda.. Verbum i Knjigotisak jedini su izlagači iz Splita. Verbum će, kako je uobičajeno, predstaviti svoje nove naslove o Papi Franji, ali i ostalu paletu svojih knjiga. No na Interliberu, kao i obično, neće manjkati dalmatinskih knjigoljubaca kojima ušteda na knjigama plati cijenu karte ...

36. INTERLIBER  - SAJAM KNJIGE NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU

Čitanje jače od recesije

Piše: Siniša Kekez / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Od najavljenih izdanja na Inteliberu će se predstaviti i agilni zaprešićki nakladnik Fraktura s novim romanom Miljenka Jergovića “Rod”. Kako ga predstavlja nakladnik, “knjiga sastavljena od više cjelina - romana, dokumenata, pripovijednih skica, fragmenata - u kojima se na 1008 stranica izmjenjuju fikcionalni i nefikcionalni dijelovi i savršeno se miješaju stvarno i izmaštano”.

Imajući u vidu značenje pisca, monumentalnost djela i višegodišnju stanku, o “Rodu”, koji dolazi s tri različite naslovnice, zasigurno će se još pisati.

knjigeNa Frakturinu štandu bit će predstavljeni i novi romani Ludwiga Bauera “Toranj kiselih jabuka”, i “Stanje sumraka” Sibile Petlevski, a svi će pisci predstaviti i potpisivati svoje knjige.

Od prijevodnih naslova tu je knjiga “Među svojima” Amosa Oza, osam priča iz kibuca. Dobro je pogođena knjiga Davida Graebera “Dug - prvih 5000 godina” iako dolazi koje tisućljeće prekasno. Zanimljiva je knjiga njemačkog povjesničara Dana Dinera “Strava dvadesetog stoljeća” o vijeku dvaju teških ratova. Tu su Carlos Ruiz Zafon i “Rujanska svjetla” koja će obasjati brojna lica njegovih poklonika...

“Naklada Ljevak” pripremila je zanimljiv program. Tu su “Planina boli” Ece Temelkuran, “Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju” Olge Tokarczuk, “Bez utjehe” Kazuoa lshigura, “Miroslav Krleža - hrvatski klasik” Reinharda Lauera, “Donjodravska obala” Drage Hedla do “Sociologije i party scene” Rašeljke Krnić i Benjamina Perasovića i desetak naslova zanimljive beletristike iz Irske, Rusije i drugih zemalja.

Školska knjiga u petak dovodi gosta Adama Johnsona, dobitnika Pulitzerove nagrade de za književnost za roman “Sin Gospodara Siročadi”, preveden u lipnju. Školska’ koja uvijek zakupljuje velik prostor, predstavit će naravno i niz drugih knjiga beletristike, znanosti, publicistike i obrazovanja.

Poseban adut je, naravno, predstavljenje prvog kola djela Ive Andrića, trinaest od predviđenih osamnaest svezaka. Ne treba sumnjati da će velik prostor obuhvatiti i Profil Mozaik i predstaviti niz novih knjiga iz portfelja od eseja Umberta Eca “Konstruiranje neprijatelja”, “To okrutno stoljeće” Boguslawa Woloszanskog, još jedno paralelno portretiranje Hitlera i Staljina te “Pucanj u Kennedyja” Martina Dugarda i Billa 0’Reillyja.

Naramak beletristike, pak, predvodi triler Michala Yiewegha o odgoju mladića u Češkoj “Mafija u Pragu”...

VBZ se predstavlja spojem psihološke podrške i medijske izravnosti. Od prvih tu su knjige Mirjane Krizmanić, Vere Čudine i Bruna Šimleše. A od drugih su Aleksandar Stanković, za kojeg vjerujemo da će mu se na Interliberu ostvariti želja iz naslova “Sto faca i Aca”, te oštra, intrigantna i promotivno nepredvidiva Vedrana Rudan s knjigom “Amarusi”.

Gordana Farkaš Sfeci iz Naklade Oceanmore za Interliber priprema velika sniženja i novi roman Lucije Etxebarrie “Sadržaj tišine”. Nova zbirka priča nobelovke Alice Munro “Dragi život”, nažalost, izići će tek nakon Interlibera, pa savjesniji mogu već sada deponirati novac.

tablet

Tu su još i Algoritam, Jesenski i Turk, Meandar, i deseci drugih nakladnika psihološke, tehničke, duhovne literature, slikovnica.

Verbum i Knjigotisak jedini su izlagači iz Splita. Verbum će, kako je uobičajeno, predstaviti svoje nove naslove o Papi Franji, ali i ostalu paletu svojih knjiga.

No na Interliberu, kao i obično, neće manjkati dalmatinskih knjigoljubaca kojima ušteda na knjigama plati cijenu karte.

Povezani članci

Who's Online

We have 245 guests and no members online