Srednjoškolci traže čestice na LHC akceleratoru na CERN-u

Popularizacija znanostiU ožujku i travnju ove godine na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 9.000 srednjoškolaca provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsanžnijem akcelearatoru na svijetu “Large Hadron Collider” smještenom na CERN-u (Europski laboratoriju  za fiziku  elementarnih čestica). Međunarodni nastavni dan (International Masterclasses) omogućuje sredjoškolskim đacima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način.  U Splitu će na FESB-u (Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje) u ponedjeljak 8. ožujka, tridesetak splitskih srednjoškolaca provest jedan radni dan poput znanstevnika na CERN-u ...

ZNANOST

Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače

Piše: Ivica Puljak / FESB
Izvor: FESB.hr

Istraživački radni dan srednjoškolaca započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubrazanih u LHC akceleratoru koji su snimljenih CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom nakon čega  slijedi analiza podataka.

LHC

Kulminacija ovog po svemu za sudonike jedinstvenog radnog dana završava videokonferencijom  s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili  srednjoškoloci u drugim gradovima diljem Evrope koji su taj dan analizirali podatke.

Akcelerator LHC fizičari koriste za studiranje najelementarnije građe materije. Istraživanja  na CERN-u znantno će unaprijediti i produbiti naše razumijevanje subatomskog svijeta i razumijevanje evolucije svemira. Rezultati istraživanja na CERN-u se prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti.

Međunarodni nastavni dan (International Masterclasses) omogućuje sredjoškolskim đacima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način.  Naime, ideja vodilja programa  je da đacima omogući da taj dan povedu radeći što je najbliže moguće stvarnom radnom danu znanstvenika. Srednjoškolci će taj dan raditi rame uz rame s znanstvenicima i iskusiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara direktno uključenih u istraživanja.

Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svejtlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima, prije samo nekoliko mjeseci. Tri eksperimenta: ATLAS, CMS i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. 

Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju, ponovo  otkriti Z-boson, elementarnu česticu otkrivenu prije tridesetak godina  a čije je otkriće nagrađeno Nobelovom nagradom, ili  možda nađu neku drugu "čudnu česticu",  a možda mogu  uloviti  i naznak Higgsovog bozona.

Znanstvenici u 120  sveučilišta i instituta u 31 zemlji ugostit će preko 9000 srednjoškolaca. Preko  30 institucija u SAD  sudjelovat će u  ovom programu. Globalna, svjetska razina ovog događanja odražava prirodu planetarne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica, koja se najviše ostvaruje kroz CERN.

Polaznici će iskusiti globalni aspekt kroz videokonferenciju kojom se zaključuje ovaj  istraživački dan srednjoškoloaca. Putem video veze s CERN i institucijama sudionicima u drugom zemljama polaznici će prezentirati rezultate svojih istraživanja – baš onako kako to rade i  fizičari   u međunarodnim kolaboracijama.

Glavi koordinator "International Masterclasses" je dr. Uta Bellow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s "International Particle Outrach Group" (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih četica dostupniju široj javnosti.

Podršku  "International Masterclasses" dalo je  Njemačko ministarstvo obrazoivaja i znanosti (BMBF) i Helmholtz Alliance "Physics at Terascale". Svi sudionici će dobiti interaktivni DVD koji je prevedn na 17 jezika zahvaljujući IPPOG odboru i podršci odjela za fiziku čestica Europskog društva fizičara (EPS-HEPP).

Ove godine će po drugi put u ovom programu moći sudjelovati u učenici iz Hrvatske kroz inicijativu naših aktivnih znanstvenika na LHC programu na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu i na FESB-u u Splitu.

Ovo događanje na FESB-u u Splitu, organizirali su znanstvenici s FESB-a koji rade na CERN-u, Nikola Godinović, Damir Lelas, Marko Kovač, Dunja Polić, Roko Pleština i Ivica Puljak u uskoj suradnji s prof. Tamarom  Pavlović i prof. Mladenom Zovkom iz III gimnazije u Splitu.


Kontakti:

Split, Sveučilište u Splitu, FESB (http://www.fesb.hr/)

Koordinatori prof. dr. sc. Nikola Godinović, prof. dr.  Ivica Puljak:

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Ivica. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mobitel: 091 517 5314 (Godinović), + 091 538 90 40 (Puljak)

Homepage of International Masterclasses: www.physicsmasterclasses.org

Video: http://www.youtube.com/watch?v=Lm3irM8f5OI

Povezani članci

Who's Online

We have 150 guests and no members online