Međunarodni istraživački dan za učenike

U petak, 28. ožujka se na FESB-u, s početkom u 9 sati održava međunarodni istraživački dan (International Masterclass), tijekom kojega 40-tak učenika srednje škola na jedan dan postanu znanstvenici. Pod mentorstvom FESB-ovih znanstvenika koji rade na CERN-u u Ženevi, analizirat će podatke iz gigantskih detektora na LHC akceleratoru i pokušati pronaći Higgsov bozon i druge elementarne čestice ...

MLADI ISTRAŽIVAČI

Srednjoškolci traže nove čestice u podacima iz LHC akceleratora na CERN-u

Pišu: Nikola Godinović, Ivica Puljak
Izvor: Fesb.hr


Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca (International Masterclasses) započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrazanih u LHC akceleratoru koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom, nakon čega  slijedi analiza podataka.

Kulminacija ovog, po svemu za sudonike jedinstvenog radnog dana, je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškoloci u drugim gradovima diljem Europe i svijeti koji su taj dan analizirali podatke.

Znanstvenici u 200 sveučilišta i instituta u 40 zemalja ugostit će preko 10 000 srednjoškolaca.

Sudeći po iskustvima iz proteklih godina učenici, ali i mentori, su oduševeljeni cijelim događajem, a naši učenici postignu rezultate među najboljima u svijetu.

Povezani članci

Who's Online

We have 142 guests and no members online