Hrvatska dobila svoj prvi startup inkubator, zagrebački ZIP

kompjuterašU Zagrebu je svečano predstavljeno pokretanje prvog hrvatskog poslovnog inkubatora koji će se fokusirati na tvrtke u ranoj fazi razvija tzv. startupe. Zagrebački Inkubator Poduzetništva, skraćeno ZIP, primat će poglavito ICT projekte u najranijoj fazi razvoja, tzv. seed-stage, u kojima se najčešće radi o raznim uslugama i servisima baziranim na web i mobilnim tehnologijama. Ima ih usmjerenih na krajnje potrošače (B2C), ali sve više ih se okreće i prema poduzećima (B2B). Obično ih pokreću studenti motivirani idejom i poduzetničkim impulsom, a ZIP je tu kako bi tim poduzetnicima novog doba, koji kao pravilo u početku nemaju ni osnovanu tvrtku, povećao šanse za uspjeh i pružio izuzetno povoljne uvjete za razvoj njihovih projekata: prostor i infrastrukturu za rad, kvalitetnu medijsku ekspoziciju, mentorsku mrežu preko koje se mogu povezati sa stručnjacima za marketing, business development, trgovačko i patentno pravo i sl., te brojne druge koristi i pogodnosti ...

ZIP POSLOVNI INKUBATOR I MENTORSKA MREŽA

Hrvatska dobila svoj prvi startup inkubator, zagrebački ZIP

Izvor: PoslovniPlus, Lider, Banka

startupIvo Špigel, predsjednik udruge ZIP naveo je kako je formiranje ZIP mentorske mreže upravo u tijeku, a činit će je istaknuti predstavnici poduzetnika, pokretača startup projekata, poslovnih anđela, investitora i drugih uglednih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.

Osnovni koncept operativnih aktivnosti ZIP inkubatora zamišljen je na način da se primljeni timovi bave razvojem u novouređenom prostoru pod nazivom ZIP.Factory na adresi Remetinečka cesta 7, Zagreb, dok se okupljanja i predavanja za veći broj ljudi, u organizaciji ZIP-a ili neke od brojnih udruga s kojima surađuje, održavaju u prostoru ZIP.Events na Sveučištu u Zagrebu u Zvonimirovoj ulici 8.

“Što se tiče infrastrukture, timovima smo osigurali kvalitetne uredske prostore i brzu vezu na internet, a u bližoj budućnosti planiramo dokupiti i mobilne uređaje za testiranje aplikacija, dakle tablete i mobitele bazirane na popularnim platformama. Timovi su još u ponedjeljak započeli s radom i imaju odlične prve dojmove o cjelokupnom ambijentu”, rekao je Saša Cvetojević, najaktivniji hrvatski anđeo investitor i još jedan od osnivača ZIP.

Zagrebački Inkubator Poduzetništva se od samog početka aktivno i snažno povezuje s partnerskim i srodnim institucijama i udrugama. Realiziran je i Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i ZIP-a, kojeg su potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš i predsjednik udruge ZIP Ivo Špigel.

U sklopu brojnih novosti ZIP je sa zadovoljstvom objavio i formiranje International Advisory Boarda koji čine vodeći europski i američki investitori i voditelji uspješnih startup programa.

ZIP

“Kolege koje smo okupili na Boardu pomoći će nam da u najkraćem mogućem roku razvijemo aktivnosti ZIP inkubatora. Od Finske, preko Londona do Silicijske doline, redom se radi o najjačim imenima globalne startup scene. Svatko od njih je na svoj način motiviran i zainteresiran pomagati u izgradnji mostova i veza između hrvatske i globalne poslovne zajednice. Njihov pristanak na naš prijedlog za suradnju za nas je izuzetno motivirajući pokazatelj da već u prvim danima ZIPa idemo pravim putem”, rekao je Špigel na predstavljanju ZIP-a, koji je i službeno započeo s radom.


Zagrebački inkubator poduzetništva 'na noge' postavlja osam timova

U prvoj fazi u 'tvornici' se nalazi osam timova koji razrađuju svoje ideje. ZIP im je prva tri mjeseca omogućio prostor, grijanje, te brzi pristup internetu.

U prva tri mjeseca korištenja prostora ZIP-a je besplatan, a nakon toga naknada će biti simboolična, otprilike 200 kuna po timu, javlja Lider.

"Mi dajemo sve uvjete prva tri mjeseca, ali ćemo nakon toga napraviti demo day za sve timove. Za one koje procijenimo da nemaju budućnost, njima ćemo se zahvaliti. Oni koji pokažu potencijal ostat će koristiti naše prostore. Nadamo se da će im šest mjeseci biti dosta da se osove na noge i da mogu samostalno dalje raditi", istaknuo je Saša Cvetojević.

Iako je nezahvalno prognozirati uspjeh start up tvrtkama očekivanja u ZIP-u su velika. Svjetski prosjek je da 10 posto takvih kompanija uspije, što bi značilo da bi dvije od ovih osam tvrtki moglo doživjeti veliki uspjeh.

Startupovi koji sudjeluju u ZIP-u su Fieldpod, Content KOD, BackWay, Indoor Vision, Publiconn, Mash.me, Šminkerica i 2D.

startup

"Ne volimo pričati o brojkama, ali mislim da će tvrtke koje rade kod nas imati veće šanse za uspjeh jer im nudimo odlično mentorstvo, ali i jako dobre uvjete za rad. Teško je prognozirati, ali smatram da će ovaj projekt povećati vjerojatnost uspjeha", istaknuo je Ivo Špigel, suosnivač ZIP-a.

Promašaj i odustajanje od projekta ne smije se smatrati neuspjehom poruka je čelnih ljudi ZIP-a.

Istaknuli su primjer finske kompanije Rovio koja je poznata po igrici Angry birds. Oni su imali 50 neuspješnih projekata prije 'ljutih ptica', ali nisu odustajali.

"Mi znamo da neće svi naši projekti uspjeti, ali timovi kojima se to dogodi ne smiju to smatrati krajem za njihov projekt. Mogu ga prilagoditi, promijeniti nešto u njemu i uspjeti. Neuspjeh nije najgora stvar na svijetu", smatra Cvetojević.

Povezani članci

Who's Online

We have 106 guests and no members online