Majka poslije četrdesete

majkaNekad je sve bilo jednostavnije. Djevojke su se ranije udavale i postajale majkama, tako da su se već u četrdesetima brinule o svojim unucima. Danas, kad žene imaju jednake mogućnosti za obrazovanje i građenje karijere, sve se zakompliciralo i žene više, čini se, nemaju vremena postati majke. Najprije je važno završiti školovanje, potom naći dobro radno mjesto, a onda ga zadržati i napredovati. Tek s dobrim zaposlenjem počinje borba za što bolju poziciju na tržištu rada, napredovanje i napor da se zadrži dobro plaćeno mjesto koje jamči da ćemo tek kupljenu nekretninu moći i otplatiti. Prevelika zaposlenost rezultira i premalim ulaganjem u odnos s partnerom te stvara sumnju u to koliko je on 'onaj pravi'. Sve to odgađa majčinstvo do trenutka kad već gotovo postaje biološki upitnim može li se uopće ostvariti ...


Majka poslije četrdesete


Zaposlene se žene u razvijenom društvu teško odlučuju imati dijete i odgađaju to do krajnje biološke granice


stomak


Piše: Snježana Babić Višnjić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
Link:
http://www.vjesnik.hr/html/2010/05/27/Clanak.asp?r=pis&c=1

 

Sve je to krivo što se većina žena u razvijenim zemljama sve teže odlučuje imati dijete tek u petom desetljeću života. Stoga neće neobično zazvučati podatak da se svake godine samo u Velikoj Britaniji rodi oko 27.000 djece čije su majke starije od 40. To je čak 50 posto više nego u posljednjem desetljeću. Zadnji je put veći broj trudnoća među ženama starijima od 40 zabilježen šezdesetih godina.

Nedavno je i glumica Monica Bellucci postala drugi put majkom, i to u 45. godini. Napomenula je tom prigodom da je potrebna velika doza hrabrosti da se žena odluči na taj korak u »zrelijim godinama«, a liječnici bi tome dodali i rizik kojem se izlaže svaka žena koja odgađa majčinstvo do te dobi.


obitelj


Iako jedan dio kasnijih trudnoća otpada na žene koje prije nisu mogle postati majkom, a sada ima je pomogla neka nova metoda, većina je u to ušla svjesno, izlažući se riziku da postaju jedna od pet žena koje neće imati potomaka.

Monici su možda pomogli njezini talijanski korijeni, jer talijanske žene imaju najvišu stopu kasnijih poroda u Europi. No Britanke su im se sada približile i zauzele drugo mjesto na Starom kontinentu.


Statističare je iznenadilo da se smanjio broj poroda u dosad "najaktivnijoj" dobi, točnije u tridesetima što se pripisuje krizi


Znanstvenica Patricia Morgan upozorava da će se, nastavi li se tako razmišljati, doći do točke da si nikad neće moći priuštiti dijete. Upozorava da odgađanjem majčinstva do petog desetljeća izvrgavaju sebe i dijete zdravstvenom riziku, jer s dobi raste i mogućnost različitih komplikacija.

Djeca starijih majki imaju veću vjerojatnost da im se razvije Downov sindrom, a majkama raste rizik od pobačaja i komplikacija u trudnoći i pri porodu. No sve više kasnijih trudnoća, napominju stručnjaci, trebalo bi ponukati bolnice i liječnike da ulože više u skrb o starijim majkama i njihovoj djeci.


trudnoca


Kako bi se izbjegli rizici, valja ipak razmisliti o tome da se nađe vremena za majčinstvo u mlađoj dobi. Neki stručnjaci predviđaju da bi trend odgađanja mogao dovesti do toga da će žene darovati jajne stanice u dvadesetima i vraćati se po njih u poznijim godinama roditi dijete. Kakve bi to posljedice imalo za društvo, teško je predvidjeti.

Starije su žene ipak drukčije od mlađih; drukčije razmišljaju, umornije su te manje tolerantne i vitalne za podizanje djece, a i veći je generacijski jaz.