Uspjeh sezone - rezultat iznimnog zalaganja svih djelatnika u turizmu

Uz pravodobne i učinkovite mjere hrvatske vlade i mjerodavnog ministarstva, dobar prometni sustav i visoku razinu opće sigurnosti, svoj doprinos uspješnoj sezoni dale su i "male karike" u turističkom lancu, one koje obično ne zamjećujemo, ali bez kojih sustav ne može opstati. Svi koji sudjeluju u turističkom lancu, počevši od spremačica, kuhara i konobara, operativaca, menadžmenta i lokalne zajednice, te države, mjerodavnog ministarstva i sustava turističkih zajednica, odradili su svoje zadaće. Prošlotjedni Dani hrvatskog turizma nisu bila samo prigoda za razmjenu iskustava unutar struke, nego i za analizu rezultata sezone na izmaku, te donošenje smjernica za iduću, jednako tešku, izazovnu i zahtjevnu turističku 2010. ...


TURIZAM
 
Uspjeh sezone - rezultat iznimnog zalaganja svih djelatnika u turizmu

 
Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Više od 2000 turističkih djelatnika iz zemlje i inozemstva okupilo se prošli tjedan u Bolu na Braču, domaćinu ovogodišnje manifestacije Dani hrvatskog turizma i dvostrukom šampionu turističke sezone 2009.

Sezoni na izmaku, koja je do kraja rujna po broju turističkih noćenja već dosegla 96 posto ukupnog prometa u usporedbi s rekordnom 2008., prethodile su zlonamjerne procjene o njenom slomu, a time i krahu nacionalne ekonomije, čiji je jedan od stupova upravo turizam.
 
Pod udarima globalne recesije koja je bacila na koljena najjače svjetske ekonomije i turističke velesile, Hrvatska polako privodi kraju najzahtjevniju sezonu u svojoj povijesti.
 
Njeni iznimno uspješni rezultati, koji su u nekim segmentima čak i bolji od prethodne sezone, ušutkali su zloguke proroke, ali i potvrdili činjenicu da se mobilizacijom svih čimbenika u turističkom lancu možemo othrvati negativnim učincima krize.
 
Izvršni direktor iz Svjetske turističke organizacije - UNWTO, Frederic Pierret odao je priznanje hrvatskom turizmu, a pohvale smo dobili i od brojnih predstavnika međunarodnih udruženja i institucija, koji priznaju da je Hrvatska ostavila iza sebe mnoge europske turističke velesile.
 
Prema podacima za prvih sedam ovogodišnjih mjeseci, jedino je Afrika kao regija imala porast međunarodnih dolazaka od oko četiri posto, dok su svi drugi bili u minusu, pri čemu je Hrvatska imala bolje rezultate od ostatka Europe.
 
Za Hrvatsku je još povoljnija statistika za prvih devet mjeseci, po kojoj smo ostvarili porast noćenja od jedan posto, što je, prema riječima direktora španjolske turističko-konzultantske tvrtke THR Jorgea Gieschena rijetkost čak i u svjetskim okvirima.
 
Ne prepuštajući se stihiji, kao najpogubnijoj popratnoj pojavi recesije koja može dokrajčiti i najotpornije gospodarske grane, hrvatski turistički sustav pokazao je svoju vitalnost, posloživši sve kockice u jedinstveni mozaik u kojem su svi čimbenici bili usklađeni i predani istom cilju.
 
Svi koji sudjeluju u turističkom lancu, počevši od spremačica, kuhara i konobara, operativaca, menadžmenta i lokalne zajednice, te države, mjerodavnog ministarstva i sustava turističkih zajednica, odradili su svoje zadaće.
 
Uz pravodobne i učinkovite mjere hrvatske vlade i mjerodavnog ministarstva, dobar prometni sustav i visoku razinu opće sigurnosti, svoj doprinos uspješnoj sezoni dale su i "male karike" u turističkom lancu, one koje obično ne zamjećujemo, ali bez kojih sustav ne može opstati.
 
Stoga prošlotjedna manifestacija Dani hrvatskog turizma nije bila samo prigoda za razmjenu iskustava unutar struke, analizu rezultata sezone na izmaku, te donošenje smjernica za iduću, jednako tešku, izazovnu i zahtjevnu turističku 2010.
 
To je bila i prigoda da se pokaže kako uspjeh ovogodišnje sezone, za koju su neki tvrdili da će zabilježiti tridesetpostotni podbačaj, nije slučajnost ili puka sreća nego rezultat mobilizacije svih sastavnica turističkog sustava.

Povezani članci

Who's Online

We have 611 guests and no members online