Povodom Svjetskog dana dijabetesa

Lokalna dijabetička društva povodom Svjetskog dana dijabetesa organiziraju cijeli ovaj tjedan niz predavanja i aktivnosti kako bi senzibilizirali i privoljeli ljude da vode računa o svom zdravstvenom stanju jer je šećerna bolest izuzetno opasna za ljudsko zdravlje, a s razlogom ovu bolest nazivaju tihi ubojica. - Ukoliko primijetite simptome kao što su suhoća usta, učestala žeđ,  često mokrenje, slabost i mršavljenje ne čekajte sutra, odmah se javite liječniku jer dijabetes ne oprašta nikome – poručio je predsjednik Splitskog dijabetičkog društva Branko Lulić i dodao da šećernu bolest s opravdanjem zovu tihi ubojica jer ne boli, a razara organizam. Velike su posljedice ne kontroliranja šećerne bolesti, a to su zatajenje bubrega, amputacija udova, sljepoća te moždani i srčani udar..

Izvor: Kastela.org

Gotovo svaki deseti Hrvat ima šećernu bolest, a registriranih dijabetičara je oko 260 tisuća u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da još toliko ima dijabetičara koji ni ne znaju da imaju šećernu bolest.

Poražavajuća je statistika što je sve više onih koji obolijevaju u ranoj životnoj dobi, a zastrašujuće je što od dijabetesa Tip 2, tzv. staračkog dijabetesa sve više obolijevaju djeca. Uzroci ove bolesti su od genetike do prehrane, tjelesne neaktivnosti, a posebno sjedilačkog načina života.