Vojković: Zašto nam mladi i sposobni odlaze

U Hrvatskoj cijela područja industrije (izvan IT-a) ovise o državi i politici. Hrpa zapošljavanja i napredovanja rješavaju se na raznim večerama gdje se gura "svoje ljude", dok drugi mogu biti samo šljakeri.
Nekada su se lokalni i manje lokalni šerifi (znamo po ovim bivšim ministrima kako se zapošljava u nas) nalazili po restoranima, a sada se nalaze po raznim objektima izvan gradova. Tamo se uz meze i alkohol kroji kadrovska politika ove države, odjek toga ponekad snimi USKOK u kakvoj istrazi. Hrvatski javni sektor je ogroman, hrpa privrede je ovisna o politici ili u rukama države i dodatno hrpa privatnih firmi živi od države i veza s državom - pa se poslovi rješavaju po tim večerama. Mladi koji u to nisu uključeni, koji obiteljski, stranački ili na druge načine ne ulaze u te političke i rodijačke krugove, tu ne mogu napredovati. U nas je ogroman dio privrede izravno ili neizravno vezan za državu i politiku. Uvijek će se tu naći neki nećak, neki pripadnik mladeži, neki umreženi koji ima prednost u odnosu na ove koji imaju znanje i radne navike.
Zato vam ti mladi i sposobni odlaze. Zato su moji nekadašnji demonstratori danas dame i gospoda inženjeri po Europi i Aziji. Sada rade za novce veće nego što ih imaju u Hrvatskoj premijer ili predsjednik republike.
Izuzetaka gdje možete napredovati i bez politike, naravno, ima. Kao što je, primjerice IT, no ima ih jer politika nema pojma čime se ti uopće bave. No, ako ste u zanimanju koje je prirodno vezano za velike sustave ili neke odnose s državom, onda je priča kako sam već naveo.
Ljudi odlaze iz Hrvatske radi boljih životnih šansi, uređenog društva i mogućnosti napredovanja sukladno znanju, a ne stranačkoj i familijarnoj pripadnosti.
Hrvatsku napušta upravo generacija koja bi trebala najviše puniti mirovinske i socijalne fondove. Jasno je i zašto - ljudima se ne da raditi za toliko drugih koji bi živjeli na njihovom radu.

Piše: Goran Vojković / Index.hr

Povezani članci

Who's Online

We have 123 guests and one member online

  • admin