Liječnica i socijalna radnica s nemoćnima u Malom Ratu

U Malom Ratu nepokretna tročlana obitelj K. umire od gladiTročlana obitelj iz Maloga Rata doslovno umire, a državne institucije, baš kao i četvrti član obitelji, to šutke promatraju. Centar za socijalnu skrb iz obližnjeg Omiša ne poduzima ništa, a njegovi djelatnici samo traže nesuvisla opravdanja za svoje nedjelovanje. Kad sam posljednji put posjetila svoju prijateljicu rekla mi je kako je sljedeći put najvjerojatnije neću naći živu. Ni nju, ni njezine nepokretne roditelje. Ivanka Madunić već dvadeset godina u Švedskoj radi kao socijalna radnica. Nagledala se, kaže nam, svega, no sve do jučer nije mogla zamisliti da postoji država koja će crnoj sudbini - u prijevodu: polaganu umiranju - prepustiti troje teško bolesnih ljudi. 'Slobodna Dalmacija', uvjerena je naša sugovornica, posljednja je slamka spasa obitelji njezine prijateljice. I zbog toga je, između ostalih, odlučila izgovoriti i rečenice iz uvoda ovog tužnog teksta ...

MALI RAT

U Malom Ratu nepokretna tročlana obitelj umire od gladi

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Maloratsku adresu Put Kruga 21 na kojoj se, u neuglednoj jednokatnici, skućila obitelj K. sreća je odavno prestala obilaziti. Ostarjela majka teški je 'šećeraš', vid joj se sveo na svega deset posto, a obje su joj noge zbog podmukle bolesti u stopalu odrezane. Prikovana je za krevet. Baš kao i suprug joj kojega je prije godinu dana udario motocikl. Kćerka, Ivankina prijateljica iz srednjoškolskih dana, uslijed psihofizičkih tegoba jedva je pokretna.

Mali Rat

Iz kuće ne izlaze. Povremeno ih obilazi tek sin s kojim su svojevremeno sklopili ugovor o doživotnu održavanju. Ugovora se, međutim, ne drži, štoviše, zbog otplate dugova kuću je stavio pod hipoteku, pa su ga otac, majka i sestra, tvrdi nam Ivanka Madunić, odlučili sudski goniti.

- Oni vam nemaju što jesti! Kaže mi prijateljica da i po sedam dana znaju gristi koricu staroga kruha - veli Ivanka, koja se s teškim stanjem obitelji K. upoznala slučajno.

- Prije dvije godine slavili smo tridesetu obljetnicu mature. A kako se moja najbolja prijateljica iz toga doba nije pojavila, uz obrazloženje da se ne osjeća dobro, odlučila sam je posjetiti. I imala sam što vidjeti. I čuti.

U Malom Ratu nepokretna tročlana obitelj K. umire od gladi

Prijateljica je Ivanki, baš kao nekoć kada su dijelile istu klupu u splitskoj Umjetničkoj školi, otvorila dušu. Rekla joj sve o teškom životnom bremenu, bratovu ponašanju i suicidalnim mislima. Priznala je da traži način na koji će sebi i roditeljima skratiti muke, a povjerila se i da joj je brat zaprijetio da će je ubiti ukoliko se njihova priča spusti niz strmu maloratsku ulicu i iziđe u javnost.

- Alarmirala sam tada omiški Centar za socijalnu skrb, no kada sam prije nekoliko dana ponovno obišla obitelj svoje prijateljice vidjela sam da se ništa nije promijenilo, stanje je, dapače, još i gore. Majka je doslovno leš koji diše. Čak su i susjedi, koji su im nekoć znali donijeti tanjur juhe, prestali dolaziti. Ne žele se, očito, miješati - ističe Madunić.

A u politiku nemiješanja smo se i sami uvjerili. Za problem, govore nam susjedi, znaju, ali u detalje, brane se, nisu upućeni.

- Kad mi je prijateljica rekla da je sljedeći put neću naći živu, shvatila sam da je krajnji trenutak da se nešto napravi. Ne mogu, naime, vjerovati da je Hrvatska postala tako bešćutno društvo, društvo u kojem institucije peru ruke i čine sve da prebace odgovornost na nekog drugog - navodi Ivanka Madunić.

Mali Rat

Obitelji K. nužna je, zaključuje švedska socijalna radnica, cjelodnevna skrb, a ne lažna briga kojom se samo zadovoljava forma. Uostalom, tvrdi Ivanka Madunić, da je Centar za socijalnu skrb uistinu htio pomoći nesretnim Maloraćanima, to je mogao davno napraviti.

Vaši reporteri pred kućnim brojem 21 u maloratskoj ulici Put Kruga nisu zatekli nikoga. Kucali smo, zvonili, ali unutarnjost nije odavala znakove života.

Pred ulaznim vratima dočekala nas je i ispratila tek mala zdjela puna neoguljenih krumpira.


Ivanka Madunić: Pomozimo im!

Ivanka Madunić poslala je dramatičan e-mail redakciji Slobodne Dalmacije i javnosti. U njemu piše:

- U Malom Ratu živi tročlana obitelj na rubu života. Iz kuće ne izlaze, do hrane ne dolaze, medicinske skrbi nemaju. Kći ima 52 godine i psihički je bolesna, uz to, sklona suicidu, već je pokušala trovanje tabletama. Ona živi s majkom koja je u 80-im godinama, šećeraš je, odsječenih nogu i vezana za krevet, osuđena na pomoć kćerke koja ni sebi ne može pomoći. S njima je i otac 80-ih godina, također nepokretan. Imaju i sina koji ne živi s njima, samo dođe uzeti očevu mirovinu i ode. Susjedi se ne žele miješati. Zvala sam Centar za socijalni rad u Omišu koji je oprao ruke od svega, rekavši kako oni imaju stotine takvih predmeta i ne mogu se time baviti. Pomozite jadnicima!


"Ne možemo ih na silu u dom"

Prema riječima Marka Zelića, ravnatelja omiškog Centra za socijalnu skrb, socijalna radnica još je u siječnju, odmah po primitku pismene predstavke od strane Ivanke Madunić, izišla na teren. Obavila je, kaže nam Zelić, svoj dio posla.

- Kolegica Madunić dolazi iz socijalnog sustava koji je različit od našega. Mi smo, naime, u ovom slučaju nemoćni jer ne možemo odrasle ljude, koji, uz to, još imaju i zakonitog skrbnika, na silu odvesti u dom. Nudili smo im tu opciju, ali smo bili odbijeni.

Nakon što nas je gospođa Madunić ponovno alarmirala mogu vas obavijestiti da će naša socijalna radnica u petak (danas, op.a) ponovno obaviti izvid u kući obitelji koju spominjete, te napokon pokušati privesti tu priču kraju - tvrdi Zelić.

Mali Rat
 TREBA IM POMOĆI

NAKON NAPISA U SLOBODNOJ DALMACIJI DIGLA SE PRAŠINA OKO TEŠKO BOLESNE MALORAČKE OBITELJI

Liječnica i socijalna radnica s nemoćnima u Malom Ratu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Obiteljska liječnica i djelatnica omiškog Centra za socijalnu skrb jučer su, nešto prije 12 sati, posjetile teško bolesne članove maloratske familije o kojoj je 'Slobodna Dalmacija' pisala u svom jučerašnjem broju.

Nakon dramatičnog apela Ivanke Madunić, prijateljice najmlađe članice obitelji K., koja ujedno u Švedskoj već dvadeset godina radi kao socijalna radnica, odlučile su se još jednom, jer to im nije bio prvi dolazak na adresu Put Kruga 21, na licu mjesta provjeriti prijavu prema kojoj u neljudskim uvjetima kraj života čekaju nesretni i za krevet prikovani majka i otac, te psihički i fizički oboljela kćer.

Premda Ivanka Madunić i dalje stoji iza svojih riječi, te tvrdi kako nesretnim Maloraćanima hitno treba pomoći jer će u suprotnom, izmoreni bolešću, nebrigom i glađu, umrijeti, u našu redakciju javili su se nevjesta i sin obitelji K., koji, prema iskazu Ivanke Madunić, sustavno zanemaruje svoju obitelj, te ne ispunjava stavke iz ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Nevjesta i sin, nakon što su odbili razgovor s novinarima, u svom e-mailu oštro demantiraju navode Ivanke Madunić.

Štoviše, šokirani su, kako vele, lažima i izmišljotinama navedenima u tekstu.

mali rat

- Pogođeni smo i duboko povrijeđeni potpuno neistinitim navodima u članku koji je pod naslovom 'Nepokretni i napušteni umiru od gladi' izišao u listu Slobodna Dalmacija od petka, 31. kolovoza - ističu u svom demantiju, te se žale i na novinara koji je, objašnjavaju, tekst napisao bez provjere, samo temeljem navoda izvjesne gospođe Madunić.

Nevjesta i sin obitelji K. ograđuju se od izrečenog, te s gnušanjem odbacuju sve izneseno u članku jer je, tvrde, riječ o tendencioznom i neistinitom napisu.

- Šokirani smo postupkom navedene gospođe Madunić, koja je pod krinkom brige o dalekoj prijateljici odabrala blaćenje obitelji koju niti ne poznaje. Zbog medijske projekcije njezine 'brige' neistinito je prikazala stvarnu situaciju ignorirajući činjenice koje govor o tome tko svakodnevno brine o obitelji - zaključuju nevjesta i sin obitelji K.


Svi znaju za probleme

Ivanka Madunić kaže kako je ovakva reakcija sina i nevjeste obitelji K. bila očekivana.

- Optužba je žestoka i logično je da se brane, pa neće valjda sve priznati. No, vjerujte mi da je vaš jučerašnji članak od riječi do riječi istinit. Mojoj prijateljici i njezinim nesretnim roditeljima hitna pomoć je nužna, a sa svime su jako dobro upoznati njihova obiteljska liječnica, te djelatnici omiškog Centra za socijalnu skrb - ističe Ivanka Madunić.

Povezani članci

Who's Online

We have 319 guests and no members online