Čikina Top Lista: Najbolji albumi u 2013.

Nema boljeg tajminga za štancanje raznih 'best of' lista od samog kraja kalendarske godine, pa iz tog razloga i ne iznenađuje što nas u ovo predbožićno vrijeme domaći i strani mediji zasipaju kojekakvim bombastično naslovljenim top ljestvicama svega onog najboljeg u godini na izmaku. A s obzirom na onu narodnu 'kud svi Turci, tu i mali Mujo', ne vidim razloga da i mi ne bi napravili nešto slično. Stoga, dragi naši čitatelji i još draže čitateljice, dozvolite da vam u nastavku predstavimo top listu petnaest najbolji glazbenih albuma u 2013. I nemojte se ofendit ukoliko smo na njoj izostavili nekog od vaših favorita. Petnaest je mjesta uistinu premalo za uvrstit sve one sjajne ploče što smo ih imali prilike čuti tijekom ove godine ...

NAJBOLJI ALBUMI U 2013.

Piše: Ante Čikotić Čiko
rock kritičar portala, povratnik iz penzije


Petnaest je mjesta uistinu premalo za uvrstit sve one sjajne ploče što smo ih imali prilike čuti tijekom ove godine, tako da se čak ni iznimna glazbena izdanja poput aktualnih ploča Nicka Cavea ('Push The Sky Away'), Queens Of The Stone Agea ('…Like Clockwork'), Nine Inch Nailsa ('Hesitation Marks'), Lordeice ('Pure Heroine'), Pearl Jama ('Lightning Bolt') ili pak Johna Fogertyja ('Wrote A Song For Everyone') nisu uspjela ugurati na nju.

Nick Cave

No, poanta je bila da od onog najboljeg odaberemo najbolje. A to bi redom bili slijedeći albumi:

15. Kanye West: 'Yeezus'

Još je sa albumom 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' Kanye West, uz svoju tradicionalnu hip-hop i r&b publiku privukao i onu drugu, značajno rockerskiju. Ne bez razloga. Naime, ta je ploča u svojim avangardnim glazbenim rješenjima dugovala puno više prog-rocku 70-tih, negoli suvremenoj hip-hop produkciji. A istom trasom vozi i aktualni 'Yeezus', tako da će biti interesantno popratiti u kojem će se artističkom pravcu Kanye u budućnosti kretati.
 

14. Arctic Monkeys: 'AM'

Klinci koji su junački z*jebali glazbene korporacije proslavivši se bez njihove pomoći, putem interneta i u to vrijeme iznimno popularne društvene mreže Myspace, na novom su albumu muški zagrizli u post-punk i new wave, ujahavši na taj način debelo u teritorij plesnog rocka Franza Ferdinanda i snimivši usput najbolju ploču u svojoj ukupnoj diskografiji.


arcade fire

13. Arcade Fire: 'Reflektor'

Kritika ih voli. Publika još i više. I premda im aktualni album možda i nije dobar kao prethodnici 'Neon Bible' i 'The Suburbs', i kao takav je debelo bolji od cca 90% aktualne glazbene produkcije.
 

12. Daft Punk: 'Random Access Memories'

Zahvaljujući virusu EDM koji je poput ebole zarazio globalnu pop scenu, elektronska je glazba opet popularna kao što je to bila tijekom devedesetih. Od opskurnih europskih DJ-eva, pa sve do glazbenih megazvijezda poput Rihanne i Lady Gage, na elektroniku su opasno navučeni ama baš svi. No, nitko ni izbliza tako zabavno, zarazno i uspješno poput francuskih robota iz Daft Punka!
 

11. Elvis Costello & The Roots: 'Wise Up Ghost And Other Songs'

Suradnja kultnog novovalnog kantautora sa trenutno najpoznatijim 'živim' hip-hop bandom vam zvuči poput spajanja nespojivog? Pa, možda i je, ali zato nije i nemoguće! Jer Elvis je Costello sa The Rootsima snimio ako ne najbolji, onda definitivno najintrigantniji ovogodišnji album.
 

10. My Bloody Valentine: 'm b v'

Dvadesetidvije su godine trebale ovim pionirima shoegazea da snime album nasljednik njihova remek-djela 'Loveless' iz 1991. No, sudeći po priloženome, band to vrijeme nije profućkao uzalud. Jer ne samo da se 'm b v' može nositi sa svojim veličanstvenim prethodnikom, nego ga je u pojedinim dionicama uspio čak i nadmašiti.
 

09. Elton John: 'The Diving Bord'

T-Bone Burnett je sa Eltonom Johnom na ovoj ploči uspio napraviti isto ono što i Rick Rubin sa Johnnyjem Cashom na American Recordings – izblijediloj rock zvijezdi vratiti negdašnji sjaj.


Laura Marling

08. Laura Marling: 'Once I Was An Eagle'

Krhka se britanka na novom albumu iz nježnog curetka slomljena srca transformirala u hrabru i samosvijestnu kantautoricu koja kako glazbeno, tako i tekstualno uistinu ima što za reći.
 

07. David Bowie: 'The Nex Day'

Nitko nije imao pojma da je David Bowie u studiju i da snima novi album. A onda je stari rock kameleon u opticaj pustio prvu pjesmu ('Where Are We Now?’). Pa nedugo nakon nje i drugu ('The Stars (Are Out Tonight)'). A zatim i - cijeli album! J*beno dobar album, dodao bih.
 

06. Paul McCartney: 'New'

Ako stari Macca i u jeseni svoje karijere štanca ovako dobre ploče, zamislite s kakvom bi nas tek glazbom John Lennon oduševljevao da je kakvim slučajem još uvijek sa nama. No, s obzirom da to već od davna nije tako, nema nam druge nego da se osvrnemo na drugu polovicu najpoznatijeg glazbenog tandema u povijesti popularne kulture, te konstatiramo kako je, unatoč cijeloj gomili producenata sa kojima je na njoj surađivao, Paul McCartney i ovaj put uspio snimiti kompaktnu i zaokruženu ploču koja spada u sam vrh njegove impozantne diskografije.
 

05. Kings Of Leon: 'Mechanical Bull'

Premda niz glazbenih kritičara u mjuzi ovih turbopopularnih rednecka iščitava genetski kod southern rocka, sve je to ipak puno bliže stadionskoj megalomaniji U2-a, nego tradiciji Lynyrda Skynyrda i The Allman Brothersa. No, unatoč tome, teško se oteti dojmu da su braća Followill i ovaj put pogodili zlatnu žilu s pločom koja je uspjela zadovoljiti kako publiku, tako i kritiku.


04. Black Sabbath: '13'

Trebalo je čekati čak 35 (sic!) godina da Black Sabbath ponovno snime album u skoro-pa-originalnoj postavi. Ali čekanje se itekako isplatilo! Zahvaljujući inzistiranju producenta Ricka Rubina da band ponovno presluša sve one svoje kultne ploče iz sedamdesetih, te nakon toga pokuša u studiju oživjeti nekadašnju magiju, Black Sabbath na '13' zvuči baš kao i u te davne dane ponosa i slave – moćno, mračno i nadasve grandiozno.


03. Haim: 'Days Are Gone'

Rijetko kad BBC-jev 'The Sound Of…' podbaci kad početkom godine urbi et orbi objavi svoja predviđanja o tome tko će u narednih 365 dana postati globalna glazbena atrakcija. Tako su i početkom ove 2013. pogodili u sridu predvidjevši da će do tad tri anonimne sestre gotovo preko noći dosegnuti zvjezdani status. I to ne zahvaljujući, kako bi TBF-ovci rekli, guzicama i sisama, nego prije svega sjajnoj glazbi. Sjajnoj glazbi koja doduše neodoljivo asocira na Fleetwood Mac iz njihove 'Rumours' faze, ali to i tako može biti samo prednost, a ne nikako nedostatak ili mana.


02. Motorhead: 'Aftershock'

Godine su polako počele stizat i, do jučer se parilo, vječnog Lemmyja Kilminstera. A s obzirom da stari, kako mu publika laska, Gad i nije baš živio svetačkim životom, u zadnje su se vrijeme zaredali prekidi koncerata, hospitalizacije i kojekakve glasine o njegovu narušenom zdravlju. Međutim, to ovu staru rock beštiju nije ni najmanje omelo u tome da nam još jednom isporuči punokrvno hard 'n' heavy remek-djelo i usput poduči sve te nove dugokose klince da ne možeš svirat metal, ako ne znaš svirat blues.


01. Lissie: 'Back To Forever'

Svi potrebni sastojci su tu: mrvu soula, nešto više new wavea, dvije-tri žličice countryja, te naposljetku cijela šaka AOR-a i – voila! – eto nam glazbene delicije za prste polizat! Album godine bez ikakve konkurencije.