Zdravim navikama protiv raka

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i njihove visoke stope smrtnosti rak je prozvan epidemijom modernog doba. Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. veljače, pa se i na ovaj način nastoji podići svijest o prevenciji malignih bolesti, dijagnosticiranju i mogućnostima njihovog liječenja. Rak nije isključivo zdravstveni problem oboljelog pojedinca, već ima i veliki utjecaj na širi društveni i ekonomski razvoj. Građani se nastoje educirati i djeljenjem letaka o zdravom načinu života, odnosno usvajanju zdravih životnih navika i obavljanju preventivnih zdravstvenih pregleda. Građani sami i u svojoj obitelji mogu napraviti najviše da si poboljšaju zdravlje i smanje rizike eventualnog poboljevanja. Zna se dobro što treba izbjegavati (pušenje, alkohol, UV zračenje..), a što treba poticati (zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost..) da bi životnim stilom tj. primarnom prevencijom smanjili vjerojatnost eventualnog poboljevanja. Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka, odnosno probir, ima vrlo važnu ulogu u borbi protiv raka jer se ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem može bitno smanjiti smrtnost od raka koja je u Hrvatskoj značajno veća nego u državama EU.

U Hrvatskoj se sada provode tri Nacionalna programa: Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Cilj javnozdravstvenih kampanja je doprijeti do što većeg broja građana kako bi podigli razinu općeg znanja o malignim oboljenjima, te potaknuli građane na usvajanje zdravih životnih navika i obavljanje preventivnih zdravstvenih pregleda.

Stoga pozivamo sve građane da se brinu za svoje zdravlje i odazovu preventivnim pregledima radi eventualnog ranog otkrivanja raka.

U Hrvatskoj je u muškaraca najčešći rak pluća, debelog crijeva i prostate, a u u žene karcinom dojke, pluća i debelog crijeva.

Povezani članci

Who's Online

We have 257 guests and no members online