Stanko - čovjek stroj!

DijalizaDugoraćanin Stanko Čulić ima 57 godina, od čega je na dijalizi već 32 godine. Kako bi od života izvukao najbolje što može, Čulić je još kao mladić uložio vlastita sredstva u uređaj za dijalizu i organizirao se u svom domu u Dugom Ratu. Tako već gotovo polovicu života, Čulić punih 26 godina, neovisno o pravilima bolničkog centra, tri puta tjedno provodi kućnu dijalizu i tvrdi da na taj način živi kvalitetniji i aktivniji život. Sebe u šali naziva "čovjek-stroj". Iako na dan dijalize pet sati dnevno provodi vezan za uređaj, Stanko živi aktivno. - Imam pčele u Novim Selima, angažiran sam u crkvi, raznim udrugama, osnovao sam HDZ u Dugom Ratu i dugo bio na čelu, pomalo su manje više svi iz stranke utekli, a ja sam unatoč zdravstvenim problemima ostao. Stalno nešto radim, uvijek sam aktivan i to me održava – govori za Slobodnu Dalmaciju čovjek s neiscrpnom voljom za život. - Ne tražim bolje od ovoga, problema je stotinu, rješavam ih duhovnom snagom i jednog po jednog bacam preko ramena – kaže Čulić, koji je nedavno ipak "zapeo" na jednom od njih. Naime, HZZO Stanku Čuliću isplaćuje cijenu kućne dijalize, ne držeći se iznosa koji mu je pravomoćno dosuđen ...

ČOVJEK STROJ

Stanko Čulić na dijalizi već 32 godine

Dugoraćanin je prvi bubrežni bolesnik u splitu koji je dobio dozvolu za kućnu dijalizu

Piše: Andrea Kuzmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Stanko Čulić
Stanko Čulić na kućnoj dijalizi

Prije 16 godina uhvatio se ukoštac s problemom i HZZ-om, te krenuo u pravnu bitku, dobivši za početak rješenje za akontaciju dok se ne utvrdi stvarna cijena dijalize. Kako je privremeno rješenje ostalo na snazi i do 2001., Stanko je angažirao odvjetnika i nakon godina parničenja domogao se presude.

U pravnoj zavrzlami Stankov slučaj završio je, čak, i na Općinskom sudu u Virovitici, odakle je predmet ponovno vraćen na Općinski sud u Splitu, a presuda je konačno i potvrđena u njegovu korist, u listopadu 2008. S dobivenim novcem planirao je sada već trošni uređaj zamijeniti novim, no ispostavilo se da zakon priječi da ga kupi kao fizička osoba, a tvrdi da ga ne može naručiti ni preko Udruge dijaliziranih.

uređaj za dijalizu - Na tisuću mjesta sam pitao zašto – pa to je aparat za život, a ne atomska bomba?! Objašnjavaju mi da njemačka tvrtka “Fresenius Medical Care“ u Hrvatskoj nema ovlaštena servisera.

- Htio sam se odreći garancije, samo da ga dobijem, al ne ide, opet me upućuju da idem u bolnicu. E, pa sad treba pitati agenciju za lijekove, pa pitati ovog, pitati onog... nema kraja. Uređaj trebam u svojoj kući, za život po svojim pravilima! - kaže Stanko Čulić.

PROČITAJTE VIŠE...