Povjesničari: Bezumne presude našim generalima

ante nazorDok se u vodećim hrvatskim medijima šire teze koje govore o vojno-redarstvenoj akciji Oluja kao o etničkom čišćenju, o dogovorenom ratu Tuđmana i Miloševića i ratnom profiterstvu kao temeljnom interesu sudionika, dokumenti koji su prikupljeni u Hrvatskom memorijalno- dokumentacijskom centru Domovinskog rata govore sasvim nešto drugo, konstatirano je na predavanju o oslobodilačkoj akciji Oluja u Domu Zadarske županije ...


POVJESNIČARI O VOJNO-REDARSTVENOJ AKCIJI

Bezumne presude našim generalima

Piše: E. Šprljan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Predavači dr. Ante Nazor i dr. Zlatko Begonja te prof. Mate Rupić, govorili su o Oluji kroz dokumente Republike Srpske Krajine te o neprihvatljivosti haaških presuda za generale Gotovinu i Markača.

Ante Nazor

Pogibija civila

- Riječ je o bezumnim presudama hrvatskim generalima jer se istodobno govori o legitimnoj oslobodilačkoj akciji i o udruženom zločinačkom pothvatu osoba koje su organizirale akciju. To je isto kao da se antifašistički pokret proglašavao legitimnim, a da su vođe tog pokreta osuđene za udruženi zločinački pothvat - primijetio je dr. Begonja izvrnutu logiku Haaškog suda.

Prof. Rupić se detaljno osvrnuo na prikupljene dokumente o bihaćkoj krizi koja je trajala od jeseni 1994. godine, a 25. srpnja 1995. godine je prijetio pad Bihaća. General Mladić je tada najavljivao da bi Bihać trebao proći poput Srebrenice.

A važni međunarodni politički čimbenici su još od konca 1994. godine na temelju vojno-političke situacije oko Bihaća Hrvatskoj poručivale da je izgubila rat. Brojni su dokumenti RSK koji govore o tome kako su se Srbi selili i odlazili iz Krajine daleko prije Oluje, da su krajinske vlasti poduzimale razne mjere da ih u tome spriječe.

Martiću su srpski vođe iz Obrovca i Benkovca početkom kolovoza poručivali da se narod pakira, svi su ti dokumenti predočeni u obrani hrvatskih generala u Haagu, no sud ih nije uvažio, konstatirao je Mate Rupić.

domovinski rat


Velika Srbija

- Dokumenti koje imamo su jaki, ali Haaški sud ih nije uvažio jer je sudac Orie zauzeo stav kako ga ne zanimaju uzroci nego posljedice. A jedno bez drugoga ne ide, s tim što su brojne netočnosti i u podacima o posljedicama koje je Tužiteljstvo podastrlo sudu - rekao je dr. Ante Nazor.

Brijunski transkripti su efemerni dokument, treba imati u vidu da su se Srbi u Hrvatskoj na svom referendumu s više od 96 posto glasova izjasnili da ne žele živjeti u Hrvatskoj. Njihovo iseljavanje iz Knina i okolice nije nikakva posljedica granatiranja - od oko dvije tisuće granata samo je 13 palo blizu ciljeva koji se mogu nazvati civilnima.

Tužiteljstvo je dokazalo pogibiju samo jednog civila od granatiranja Knina tijekom Oluje no, i to je bio argument za tezu o neselektivnom bombardiranju. Dokaz da Srbi nisu htjeli nikako prihvatiti život u Hrvatskoj je i njihovo odbijanje plana Z-4 koji im je omogućavao da budu država u državi sa svojom policijom i novcem.

spaljene kuće

U Hrvatskoj se, unatoč dokumentaciji i dokazima, stalno proturaju i teze da je nakon Oluje zapaljeno 22 tisuće srpskih kuća. Promatrači UN-a govore o 22 tisuće promatranih objekata na području RSK među kojima su i kokošinjci i štale, o više tisuća oštećenih kuća daleko prije Oluje među kojima su i one iz kojih su bili protjerani Hrvati.

Realno se može govoriti o 4-5 puta manjem broju spaljenih objekata. Oluja je posljedica nepopustljive velikosrpske politike koja je na ovim prostorima imala cilj stvaranje Velike Srbije, konstatirao je dr. Ante Nazor.


Tuđman je naredio čuvanje Srba

Netočno je da je predsjednik Tuđman provodio politiku etničkog čišćenja. Postoji dokument da je u studenom 1991., tjedan dana nakon pada Vukovara, rekao da on neće biti predsjednik Hrvatske u kojoj neće biti Srba. Tada je dao nalog ministrima obrane i policije da se na području koje je kontrolirala hrvatska vlast Srbi zaštite od mogućeg revanšizma nakon tragedije Vukovara − rekao je dr. Nazor.

Tuđman na Kninu

Povezani članci

Who's Online

We have 130 guests and no members online