Iz Regije..

Na dobro vam došla Sudamja

Da parafraziram Vladimira Matijanića, ovaj prigodni članak mogao bih počeo ovako...  "Oparin, Kerumov i Škorićev Split je grad s komunalnim neredom i prometnim kaosom, mutnom vodom svaki put kad padnu obilnije kiše, proćelavim Marjanom napadnutim potkornjakom, sa srećom neuspješnim pokušajem ostvarivanja gradonačelnikove fiks-ideje o preseljenju autobusnog kolodvora u Kopilicu, s vječnim radovima na cestama. Opara, Škorić i Kerum čelnici su grada koji se već dugo nalazi u smrtonosnom zagrljaju mračnih ideja i velikih apetita, grada koji danas, u doba velepošasti, slavi svoga zaštitnika uz reduciranu crkveno-političku ponudu. Ispod svečanih odijela i pobožnih izraza na licima, traje interno osvajanje terena, borba za podjelu onog što je još ostalo u gradu, što nije pretvoreno u jednosezonske barove i restorane, grčevito hrvanje oko toga tko će biti najbliže stolu na kojem se crtaju izmjene GUP-a, tko će ovladati resorima i tvrtkama s mnogo novca i utjecaja, čija će uzdanica preuzeti poneku kulturnu instituciju..." - pisao je svojedobno na današnji dan jedan od njegovih (crno)kroničara, novinar Vlado Matijanić, na stranicama Indexa o gradu koji uporno bira svoje mučitelje, a oni ga dosljedno dave. Što bi, uostalom, Opara, Škorić i Kerum drugo i radili? Na dobro vam došla Sudamja.

Danas je najvažniji dan za Splićane u godini, dan velikog vjerskog i svjetovnog slavlja. Danas Split slavi svog zaštitnika svetog Dujma i Dan grada. Čestitamo Splićankama i Splićanima Dan grada!
Budući da je ove godine radi pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera otkazan niz svjetovnih događanja, tradicionalna procesija, misa na Rivi, tombola i brojne manifestacije koje prate Sudamju, spomenimo samo ono što je održano - svečano euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša.   
Marin Maljković, novinar Radio Dalmacije, objavio je na jedan od prošlih blagdana svetog Dujma zanimljivu pjesmu u prigodi Sudamje, koju prenosimo u nastavku članka...

Izvori: Index.hr, Dalmatinski portal, Radio Dalmacija
Sveti Duje očisti nan vodu
I furešte zamoli da odu
Da auton do trajektne luke
Dođen u po ure bez po muke
Da Rivon šetaju lipe cure
Da ne bude više škure bure
Da nan dica ne budu na dopu
I da Hajduk uđe u Evropu
Da na Žnjanu ne naraste drača
Da tombula ne ode put Brača
S Karepovca nek vonja lavanda
A s Bilica neka piva banda
Da nan Marjan ne pošume bori
Jerbo borovina brzo gori
Neka cvrčak s masline zapiva
Ka legende sa Prokurativa
Posveti nan balun za picigin
Navrati nan digod na Pričigin
Sačuvaj nan uši kad je Ultra
I takujin od danas do sutra
Još te jedno molin Sveti Duje
Daj nan ribu i vino i uje

P.S.

Ko je ovo pročita do kraja
Nek mu koka nese zlatna jaja
A svakome ko mi ovo lajka
Nek mu život bude kao bajka!