Izvozne brojke otkrile lokalne apsurde

proizvodnjaProizvodnja za izvoz jedini je model koji Hrvatskoj može jamčiti lagodniju budućnost. Blagostanje će ostati tek prazno obećanje politike ne poguraju li se žurno radikalnije promjene u dosadašnjim navikama. Uz podatak da su od 21 županije samo Sisačko-moslavačka i Istarska prošle godine u izvozu zaradile više nego 2010. slabo je izgledno da bi se promjene takve naravi mogle dogoditi uskoro. Mala općina Trnovec Bartolovečki, s manje od 7.000 stanovnika, lani je izvozom zaradila 1,6 milijardi kuna. Manji izvoz zabilježilo je čak devet županija! Kod nas još od kraja devedesetih znatno brže i gušće nego gljive poslije kiše niču samo šoping centri divovskih kvadrata. Da se takvim tempom barem grade novi ili obnavljaju devastirani hotelski kompleksi, poput onog iz državnog portfelja u Kuparima, kapnulo bi ovom tržištu možda i više turističkih kuna. Gdje zapinje u realizaciji projekata, koji bi, što jednostavnim što sofisticiranim tehnologijama, smanjili i nezaposlenost i trasirali izvoz?.., pita se i Božica Babić, novinarka Poslovnog dnevnika ...

NIJE LAKO, ALI MOŽE SE

Izvozne brojke otkrile lokalne apsurde

Piše: Božica Babić / Poslovni dnevnik
Izvor:
Poslovni dnevnik

Lista je duga, od šerifa iz prekobrojne lokalne uprave preko mjerodavnih iz trome i bahate državne birokracije do pohlepnih bankara. Dugo bi trajalo spominjanje zapreka na kojima posustaje i ono malo investitora gubeći volju za ulaganje. A nije da nema primjera za ugled.

Mala općina Trnovec Bartolovečki, s manje od 7000 stanovnika, lani je u izvozu zaradila 1,6 milijardi kuna, i to prodajom proizvoda i usluga tvrtki lociranih u mjesnoj poslovnoj zoni. Manji izvoz od Trnovčana lani je zabilježilo čak devet županija. I to već treću godinu zaredom.

Povezani članci

Who's Online

We have 372 guests and no members online