Na FESB-u proizvedeno vozilo na vodik

U Laboratoriju za nove termo-energetske tehnologije splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) izrađen je četvorokotač na pogon gorivnim ćelijama, koji koriste vodik kao gorivo. Vozilo je predstavljeno na Međunarodnom sajmu SASO i to je prvo takvo vozilo izrađeno u Hrvatskoj, izjavio je dr. Frano Barbir s FESB-a. Vozilo se pokreće električnim motorom koji se, kako objašnjava dr. Barbir, napaja iz baterija, a baterije se pune strujom proizvedenom iz gorivnih ćelija, koje kao gorivo koriste vodik. Pretvaranjem vodika u električnu energiju, koja se zatim koristi za pogon vozila, ne stvaraju se nikakve štetne emisije, nego samo voda i para ...

DOMAĆA PAMET

Na sajmu SASO predstavljeno vozilo na vodik


Izvor: HINA, Net.hr


Po Barbirovim riječima, mnogi proizvođači automobila rade na ovoj tehnologiji jer u tome vide budućnost automobilskih pogona. Također je moguća primjena u manjim vozilima kao što su viličari, vozila za gradsku dostavu, vozila za održavanje, vozila za odvoz smeća, vozila u nacionalnim parkovima itd.

dr. Frano Barbir

Vodik kao gorivo se može proizvoditi iz obnovljivih izvora energije te stoga omogućuje primjenu obnovljivih izvora energije u transportu, objasnio je Barbir.

Po riječima dr. Barbira, u Dalmaciji treba stvoriti uvjete za razvoj i proizvodnju ekološki prihvatljivih vozila i pripadajuće infrastrukture i tako doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnog sektora.

Profesor Barbir se 2006. vratio u Hrvatsku iz SAD i ubraja ga se među vodeće svjetske stručnjake za vodikove tehnologije, posebice gorivne ćelije.

U 90-ima je imao pionirski utjecaj na razvoj i primjenu membranskih gorivnih ćelija, a njegov tim je 1993. godine napravio prvi automobil na svijetu na pogon membranskim gorivnim ćelijama.

Također, njegov tim je 2000. godine prvi proizveo električnu energiju iz prirodnog plina pomoću reformatora i gorivnih ćelija s promjenjivim opterećenjem.

Dr. Barbir je ove godine sa svojim timom na splitskom FESB-u demonstrirao i prvi brod i prvi motorkotač na pogon vodikovim gorivom u Hrvatskoj.

Povezani članci

Who's Online

We have 206 guests and no members online