Vlada ukida 70 područnih škola i uvodi 'državne' školske autobuse?

Racionalizacija?Hoće li za koju godinu hrvatske ceste preplaviti žuti (ili možda neke druge boje) školski autobusi, specijalizirani isključivo i jedino za prijevoz školske djece, znat će se uskoro kada u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dovrše projekt kojim planiraju smanjiti troškove učeničkog prijevoza. - Radi se na projektu pomoću kojega bi se smanjili troškovi prijevoza učenika, a na način da se iz europskih fondova kupe prijevozna sredstva poput autobusa i kombija za prijevoz djece – poručili su iz Ministarstva. Ostvare li se te zamisli i posegne u EU fondove, država bi mogla izbiti iz ruke unosan posao privatnim prijevozničkim poduzećima, koji samo iz državnog proračuna dobivaju više od 300 milijuna subvencioniranih kuna godišnje za prijevoz nešto više od 70 tisuća srednjoškolaca ...

Vlada ukida 70 područnih škola i uvodi 'državne' školske autobuse?

Piše: Marijana Cvrtila / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- To je još jedan dokaz da ova Vlada baulja i da ne zna ljevica što radi desnica. Dok s jedne strane tjeraju 20 tisuća pomoćnih službenika iz državnog u privatni sektor i državnu tvrtku Pleter, ovime rade obrnuto i stvaraju nove zaposlenike na trošak države. Netko mora voziti te autobuse, održavati vozni park, a tko će ih plaćati ako ne država? Opet je na djelu ono što nazivam „pedagoškim konzumerizmom“ – optužuje Željko Stipić, čelnik školskog sindikata Preporod.

On smatra da se apetiti privatnih prijevoznika, za koje kaže da na učeničkom prijevozu „reketare državu“, prije mogu smanjiti tako da se uspostave jasni kriteriji tko ima pravo na subvencionirani prijevoz.


Vlada ukida 70 područnih škola?

Kao jedna od mjera štednje u smjernicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta spominje se i ukidanje malih, mahom područnih škola, s manje od pet učenika, kojih je u Hrvatskoj 70-ak.

O kojim je školama riječ, na kojemu se području nalaze, što će biti s nastavnicima koji predaju u tim školama, u Ministarstvu obrazovanja nisu mogli ništa reći jer je „način provođenja navedenih mjera tek u izradi“.

Postavlja se i pitanje zašto u Vladi sada najavljuju ukidanje škola s manje od pet učenika, kada su, primjerice, ove godine uveli nasuvremeniju informatičku tehnologiju za nastavu na daljinu u nekima od njih, pa tako jedina učenica područne škole u Krapnju, mala Josipa, nastavu preko videoveze pohađa paralelno sa svojim vršnjacima u matičnoj OŠ Brodarica. No, i ta su pitanja zasad bez odgovora, a iz MZOS-a poručuju:

- Naš je cilj racionalizirati broj matičnih škola primjenom Zakona o odgoju i obrazovanju, a vezano uz minimalan broj učenika potrebnih za ustroj matičnih škola s područnim školama ili odjelima. Također, cilj nam je racionalizirati broj razrednih odjela primjenom Državnog pedagoškog standarda.

Povezani članci

Who's Online

We have 197 guests and no members online