Dr. Slavko Vujević: Hidroenergija je najbolji izvor obnovljive energije

slavko vujević- Energija proizvedena u vjetroelektranama, a pogotovo u solarnim elektranama, zasad je vrlo skupa. Danas kilovatsat električne energije proizveden u HE Zakučac košta svega dvije-tri lipe, dok se kilovatsat električne energije proizveden u vjetroelektranama dotira sa 65 lipa. Kilovatsat iz nekih solarnih elektrana košta i više od tri kune. Uz to treba znati da čak i zastarjela vrsta vjetroagregata od samo 1 MW ima snagu kao tri solarne elektrane nedavno izgrađene pokraj Trilja. Sa stajališta sigurnosti, stabilnosti, cijene i kvalitete električne energije, pravi i pouzdani obnovljivi izvor su hidroelektrane, a one iz potpuno nerazumljivih razloga nisu povlašteni obnovljivi izvori energije ako imaju instaliranu snagu veću od samo 10 MW - kaže prof. dr. sc. Slavko Vujević s splitskog FESB-a ...

DR. SLAVKO VUJEVIĆ

Hidroenergija je najbolji izvor obnovljive energije

Izvor: Slobodna Dalmacija

Nama je nametnuta obveza izgradnje povlaštenih obnovljivih izvora električne energije tako da ti izvori 2020. godine moraju sudjelovati s najmanje 13,6 posto u ukupno potrošenoj električnoj energiji u RH.

Nažalost, tu ne spada električna energija proizvedena u našim hidroelektranama koja danas pokriva gotovo 40 posto ukupno potrošene električne energije.

HE Zakučac

Bilo bi bolje vjetroenergiju i solarnu energiju koristiti za proizvodnju vodika, nego predavati tu energiju u elektroenergetski sustav jer uključivanje vjetroelektrana i solarnih elektrana u elektroenergetski sustav donosi više štete nego koristi.

Dodatni problem je što domaće tvrtke i tehnologija beznačajno sudjeluju u izgradnji povlaštenih obnovljivih izvora električne energije pa profitiraju samo pojedinci i strane tvrtke koje prodaju svoju opremu i svoje znanje - kaže prof. dr. se. Slavko Vujević sa Zavoda za elektroenergetiku splitskog FESB-a.

dalekovod

Povezani članci

Who's Online

We have 187 guests and no members online