Kad 'dohrana' plaže ode u katastrofu...

Prihrana plaža završila eko-katastrofomGrad Makarska mora ukloniti plažu koju je prije dva tjedna, u duljini stotinjak metara, nasuo na na predjelu Osejava, na ulazu u gradsku luku, rješenje je Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. "Građevinska inspekcija obavila je nadzor na plaži Osejava te donijela Rješenje o uklanjanju Gradu Makarskoj, da ukloni nasip od zemljano-kamenog nabačaja tlocrtnih dimenzija cca. 55 x 7 m te kameni nabačaj većih frakcija tlocrtnih dimenzija cca 13x5 m, visine 1,5m.", priopćili su iz Ministarstva prostornog uređenja na ovu makarsku prostornu neurednost, bolje reći svinjariju ...

DEVASTACIJA PLAŽA

Grad Makarska mora ukloniti sramotnu zemljanu plažu!

Piše: Zvonko Alač / Index.hr
Izvor: Index.hr


Akciju inspekcije Ministarstva "isprovocirali" su mještani Makarske svojim reakcijama, prigovorima i fotografijama, odmah nakon početka radova, a i mediji su posvetili veliku pažnju najnovijem u nizu nasrtaja na prirodne i primorske ljepote Makarske Rivijere.

Prihrana plaža završila eko-katastrofom

"Institucije" su, konačno, počele "raditi svoj posao", pa je osim spomenutog, reagiralo i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, koje je potvrdilo kako je zemljana plaža usred Makarske nasuta bez suglasnosti i dozvola, iako se Grad pozivao na suglasnost koja mu je data za Plan upravljanja plažama.

Posljednje desetljeće neometano i nekažnjeno, u i oko Makarske, ali  diljem Hrvatske obale provodi se devastacija našeg najvrijednijeg prirodnog i ekonomskog resursa, ali i cijele zemlje, a sve pod nadzorom onih koje se potpuno pogrešno zove "gradskim ocima", koji ponosno poziraju pored zemljom, oštrim kamenjem i građevinskim materijalom iz kojih vire žice "dohranjenih" plaža i zemljanih "zlatnih ratova".

Na mjestu takvih neprirodnih intervencija materijalom kojem nikako nije mjesto u moru, nepovratno se uništava morska flora i fauna, a da ne govorimo i o estetskom dojmu, kada na mjestu koje se diči najljepšim prirodnim plažama na hrvatskom Jadranu, ugledate njihovo zemljano "poboljšanje".

Prihrana plaža završila eko-katastrofom

Na tim lokacijama, kao i ovoj o kojoj je riječ u tekstu, podmorje je mrtvo, jer zemlju možda donekle ispere more, ali ona uništi podmorski život.

Također, upitno je kako će to Grad Makarska sada "ukloniti" plažu.

Dodajmo kako se, prema neslužbenim informacijama, Državno odvjetništvo također zainteresiralo za slučaj makarskog "građenja" plaža, odnosno ispituje "opravdanost" nasipanja zemljom priobalnog zaštićenog pojasa uz park-šumu.

Povezani članci

Who's Online

We have 377 guests and no members online