Dugoraćaninu ovrha na računu zbog tuđih dugova

Ivica Lozančić- Ako mi vi ne pomognete, ne znam tko će! Već danima pijem tablete za smirenje jer sam okraden na način na koji nisam mogao ni zamisliti da se u Hrvatskoj može dogoditi - dočekao nas je, bez pretjeranog uvoda, Ivica Lozančić. Ovom 34-godišnjem Dugoraćaninu ukraden je identitet. Da, dobro ste pročitali. Ivica Lozančić s kojim smo razgovarali ni sanjao nije da će već danima, kao u kakvom špijunskom trileru, biti prisiljen dokazivati kako on nije Ivica Lozančić s HRT-ove tjeralice ...

KRAĐA IDENTITETA - HRT MU POGREŠKOM SJEO NA RAČUN  - I NE MIČE SE

Dugoraćaninu ovrha na računu zbog tuđih dugova

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ovaj Ivica Lozančić brižan je suprug, otac i radnik. Bori se, kaže nam, za svoju koricu kruha, baš kao i većina njegovih sunarodnjaka. Sve poreze i račune, iako to ponekad nije nimalo lako, uredno plaća. Čuva uspomenu na brata poginulog u Domovinskom ratu i trudi se, svjestan kako je u Hrvatskoj to sve manje isplativo, živjeti pošteno.

No, to mu ništa nije značilo onoga jutra kada se probudio kao sasvim drugi Ivica Lozančić i kada mu je život, zbog svega nekoliko stotina kuna, postao pakao.

ivica lozančić- Bio je petak, dakle dolazi vikend, pa sam otišao do bankomata kako bih za iduće dane podignuo nešto novca. Kad tamo, ništa, automat 'kaže' da nemam dovoljno sredstava na računu. Odem u banku, a oni me upute na Finu uz objašnjenje da mi je račun blokiran zbog ovrhe. A Fina već zatvorila, pa sam morao čekati do ponedjeljka. I posuditi novac da mogu uopće dočekati ponedjeljak - prisjeća se Ivica.

U Fini novo iznenađenje. HRT je 'sjeo' na Lozančićev račun i nema se namjeru 'dignuti' dok im i zadnja pretplatnička kuna ne bude isplaćena.

- Ostao sam šokiran. Ipak, relativno brzo smo otkrili gdje je nastala greška. Ivica Lozančić jest dužan, ali to nisam ja, nego neki moj imenjak. Moj je, međutim, OIB, a adresa je njegova. Dogodi se svakome, je li, pa sam se tako i ja malo smirio pretpostavljajući kako će greška, jednostavno kako je i nastala, brzo biti uklonjena. E, ali u ovoj državi to tako ne ide... - veli Lozančić.

Na HRT-u su ga uputili na Odvjetnički ured 'Hanžeković & Partneri'. A tamo su, nakon nekoliko desetaka Lozančićevih uzaludnih poziva, s dva klika mišem ustanovili kako je Ivica Lozančić, ovaj Ivica Lozančić koji ih tako uporno zove, zaista u pravu. I kako je 'nečijom greškom' njegov OIB prikačen stvarnom dužniku istog imena.

Dakle, problem riješen. Pomislili biste, i pogriješili. Pa je tako pomislio i Ivica. I pogriješio.

- Istina, na jedan dan mi je račun bio odblokiran, pa sam uspio dignuti nešto novca. I to tek nakon što sam Fini platio sto kuna za njihove troškove, a da mi ovrhom oduzeta svota uopće nije bila vraćena. No, ubrzo nakon toga čitava se priča ponovila. Ja na bankomat: ništa. Ja u banku: 'Ajde na Finu'. Ja u Finu: 'Blokirao te HRT'.

I onda sam sasvim puknuo i odlučio s čitavom pričom u novine - jada se Ivica Lozančić i nada da će mu njegov novac i identitet napokon biti vraćeni.

Povezani članci

Who's Online

We have 224 guests and no members online