Prometni problemi Malog Rata

mali rat - stanicaKad su se prije nekoliko godina određivale ulice u Dugom Ratu, Maloračanima je pripala čast da im dopadne jedna od glavnih i najduljih ulica – Ulica Hrvatskih velikana, koja počinje skoro u centru Dugog Rata i prolazi preko Orija, te uz Osnovnu školu "Jesenice" nastavlja  svoj put do zapadnog dijela  Malog Rata, tik do Sumpetra. No, ulica je tako zamišljena i trasirana, ali ne samo što ni do danas nije gotova, nego nikada i neće „zablistati punim sjajem“. Premda je od njene zamisli, odnosno trasiranja prošlo dosta godina, još nije moguće istu propješačiti a kamoli  njome proći vlastitim automobilom.  Zašto? Pitat će se brojni znatiželjnici, a odgovor je doista kratak i nažalost smiješan., koji bi po nekoj logici mogao ući i u Guinessovu knjigu rekorda ...


MALI RAT

Tekst i slike:  Davor Grgat


Pri samom formiranju ulice, počelo se je trasiranje od Kolona u Dugom Ratu tek nekoliko stotina metara u pravcu Orija. Nešto prije same škole, ulici se „zapriječila“ jedna zgrada i tu se trebalo stati. Svaki trag  nastavku te ulice prekida se, osim onog na papiru. Odmah zapadno od Škole na Oriju, ta famozna ulica je trebala dobiti nastavak, ali...

Mali Rat

Kako prije 20, pa i 30 godina, kako Maloračani priželjkuju obilaznicu, koja će ih „spojiti sa svijetom“, upravo ona s istočne strane do Orija, jer ulazna donosno izlazna ulica Put Kruga koja vodi na Magistralu, već godinama i kod Policije je „zatvorena“, a sve u sigurnosne svrhe.  

Da bi stvar izgledala drastičnije već spomenuta ulica – Hrvatskih velikana ne završava se kod Škole na Oriju,  ni ulaskom u Mali Rat sa istočne strane, već ista produljuje se preko Maloga Rata, gdje opet nakon dvjestotinjak metara gubi svaki trag, da bi opet nakon stotinjak metara služila svojoj svrsi, i to sve do zapadnog dijela Maloga Rata.

Bolje rečeno, ova ulica danas služi svojoj svrsi tek na četiri  kratka dijela, a na  tri veoma značajna punkta je „zatvorena“.

No vratimo se 30-35 godina unatrag, kada su se mahom na Malom Ratu kuće počele graditi, i od jedine kuće tada u gornjem naselju, danas je tu veliko naselje, jer se je u međuvremenu zemlja prodavala „kapom i šakom“ pa su i dan-danas vidljivi tragovi izgradnje.

Nema Malioračanina koji neće priznati  kako je sve više razoćaran što je kuču napravio upravo ovdje. A zašto“?. Svi će vam kao u jedan glas reći: put!

Naime poznato je da se i danas Maloračani koriste jedino jednim putem, koji ujedno služi i za ulazak i izlazak s Maloga Rata, a koji je kako već rekosmo odavno i kod poljicije „zatvoren“.

Mali Rat

Što ako se desi nesreća na tom dijelu puta-pitaju se mnogi?  Vrlo jednostavno, odgovorit će vam skoro svi mještani, ali daj Bože da ne bude ljudskih žrtava, a  što će se koje auto razbiti i promet blokirati nekoliko sati, to nije bitno. Na to smo već navikli.

Ako se pak desi koja prometna nesreća sa žrtvama, e tu će se teže proći. Tu će poraditi i policija, i tužilaštvo i Općina i Mjesna zajednica i... Tek tada  će se postaviti pitanje zašto Maloračani nemaju alternativni put za Magistralu, i vjerujem da nikome neće biti teško odvojiti  koji metar svoje zemlje za takvu prometnicu, dok su danas česti povici zemljoposjednika na tom području: "ja ne dam svoju zemlju...".

No, vratimo se ponovno tridesetak godina unatrag. Bilo je pokušaja da se od Orija do Maloga Rata napravi obilaznica, koja je u više navrata besramno završila.

Kada je rađen Projekat za ovu obilaznicu, „po noći“ je na trasi nikla garaža, koju se nije smjelo rušiti bez obeštećenja. U takvim uvjetima je trasu puta trebalo skrenuti malo ulijevo, a potom je i na tom dijalu nikla privatna kuća. 

Godinama se je stalo na tome, da bio se Maloračćani danas, nakon toliko godina po tko zna koji put upitali, „pa gdje je rješenje“. Kako onda tako i danas, reći će vam autor ovih redaka, s ljutnjom na dosadašnje Mjesne odbore pa i Općinska vijeća, koji ne samo da nisu ozbiljnije pokušali  rješiti ovaj  gorući Maloračanski, a i Dugorački problem, već su svojim stavovima i postupcima omogućili da se ne krene „s mrtve točke“. 

Kao dokaz tome na trasi puta Orij - Mali Rat, maloratska djeca koja redovno pohađaju školu u Oriju često zaobilaze Magistralu i služe se upravo tim putem. Iako im često stvara poteškoće, ipak ga koriste kao alternativni put, svijesni kako oni tako i njihovi roditelji da često riskiraju, jer često treba ići s meje na meju, skakati, a da ne govorimo o lošijem ili blatu za kišnog vremena. 

Upravo stoga, Općina je posljednjih dana odlučila da im  taj put učini koliko-toliko pristupačniji, pa im je htjela postaviti jedno rasvjetno mjesto.

I dok su naši općinari to pripremali, vlasnik zemlje gdje se trebao postaviti rasvjetni stup je podigao zidove meja i iskpopao rupe za masline i time više ne dozvoljava prolaz preko njegove zemlje, pa bio on i potreban za djecu. Izgleda – baš ga briga.

I tako će djeca i nadalje morati koristiti drugi pravac pri putu u školu i natrag do svojih kuća. To što su djeca ugrožena putujući magistralom ili zimi rano ujutro i kasno navečer, očito nije važno kao novootkriveno maslinarstvo.

Zar se i po tom pitanju nismo vratili tridesetak godina unatrag?

Da stvar bude ironičnija, projekt ove obilaznice od Dugog Rata, odnosno Orija do Maloga Rata  nije ucrtan ni u Prostorni plan Općine Dugi Rat, pa kad je posljednji Općinski Prostorni plan bio na uvidu, jasno smo predstavljaju postavili pitanje: „Kako Mali Rat da iziđe iz ovoga čvora“ a odgovor je bio jasan: „Od Dugoratske Glavice radit će se poseban put do poviše Maloga Rata“, a „Tko će ga financirati“, na moje pitanje je kazano :“ Samoupravna zajednica“.

Kako će se put dug kilometar i više graditi od srtedstava  Lokalne uprave, kad već tridesetak godina „grade“ obilaznicu s Orija, u dužini 400 metara, za koju nemaju sredstava i koju još nisu ni počeli.

I kad smo kod Maloga Rata, ne smijemo a da ne spomenemo da je u prijeratnom vremenu Mali Rat imao jednu od najljepših plaža, na ovom dijelu Jadrana, na koju su dolazile brojne poznale ljepotice i brojni kupači, iz Splita i dalje, a danas?. Danas je ta plaža među gorima.

Mali Rat

Što se tiče autobusne postaje, također možemo kazati da iako je taj prostor predviđen za stajalište autobusa, ponekad zbog velikog broja parkiranih privatnih automobila autobus ne može stati na toj postajio,već putnike u tom slučaju iskrcava na Oriju.

Zašto se tu ne može zabraniti parkiranje automobila, osim vozila vlasnika susjednih zgrada.  I još jedan javni apel, do kada će ona zemlja-kamenje što se namjerava upotrijebiti u zidove plaže, zjapiti uz autobusnu stanicu, ili  valjda se to namjerava učiniti sredinom ožujka mjeseca ili kasnije, kako bi se ionako loša plaža još više onečistila.  Zašto se to ne učini što prije, t.j. što prije Turističke sezonre.

U nadi da sam „načeo“ brojna aktualna pitanja Maloga Rata, za koje ne namjeravam prozivati pojedince ili  bilo koga u namjeri daće svatko prepoznati sebe i postupiti na najbolji način, te  cjelokupnu situaciju popraviti nabolje i u interesu svih mještana Maloga Rata a ujedno i  našeg centralnog mjesta Dugog Rata  mjesto izvući iz prometne izolacije, unaprijed se zahvaljujem.

Povezani članci

Who's Online

We have 194 guests and no members online