Znanstveni skup: Podstrana u Antici

epitaf na grobu Artoriusa u Svetom Martinu u PodstraniU Podstrani, u hotelu "Le Meridien Lav" 30. ožujka i 1. travnja u hotelu "Le Meridien Lav", pod visokim pokroviteljstvom 1. Razreda HAZU, održavati će se međunarodni znanstveno-kulturni skup "Lucius Artorius Cast, čimbenik u stvaranju mita o kralju Arturu i Podstrana u Antici". Sedam znanstvenika iz Velike Britanije, SAD, Italije i Rusije i 11 naših povjesničara, na čelu sa Nenadom Cambijem, koji je proširio ovu  temu, na skupu će osim o Luciusu Astorusu Castu rasprevljati i o Antici u Podstrani, o cijelom Antičkom razdoblju i artefaktima iz tog razdoblja, a jedno od tih zdanja je danas Rimska polača, koja se nalazi na području Strožanca. Na skupu će se raspravljati i o ranom Srednjem vijeku, sve do kneza Mislava, koji ju Sv. Martinu potpisao povijesni sporazum sa Mletačkim duždom, i to je prvi međunarodni sporazum o pravu mora u Hrvatskoj ...

PODSTRANA

MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-KULTURNI SKUP

Lucius Artorius Cast, čimbenik u stvaranju mita o kralju Arturu i Podstrana u Antici

Piše: Davor Grgat

Podstrana u Antici

U zidu groblja u Sv. Martinu u Podstrani pronađena je nadgrobna ploča Luciusa Artoriusa Casta, koji je živio na području Podstrane. On je Italskog podrijekla a njegova obitelj se doselila negdje u 2. stoljeću u današnju Podstranu. Tu je on defakto izgradio svoju vojničku i političku karijeru.

Artorius je bio zapovjednik tri rimske legije, bio je zapovjednik Rimske flote, Napuljske flote i bio je upravitelj Liburnije (sa pravom smrtne kazne), to znači da je bio vrlo utjecajan u hijerarhiji Rimskog carstva.

Podstrana u Antici

Kako je jedna od njegovih Legija ratovala u Velikoj Britaniji, odnosno na Britanskom otoku, i kako njegovo ime Artorius, se smatra da je upravo njegova osoba jedna od začetaka legendi u Carlatoru. Carlator nije činjenica, znači kralj Artur je legenda koja je nastala od  više osoba, a smatra se da je on prvi koji je nosio to ime, i da od njega potječe ta legenda, jer je on živio u 2. stoljeću, a legenda o kralju Arturu se razvila negdje u srednjem vijeku, znači u 8. 9. ili 10. stoljeću.

Taj natpis, taj epitaf, koja se nalazi na njegovoj ploči u Svetom Martinu u Podstrani, gdje se u nekoliko rečenica opisuje njegovu vojničku i diplomatsku karijeru, jedan je od najznačajnijih epitafa pronađenih u svijetu.

Podstrana u Antici

Stoga možemo sa sigurnošću ustvrditi da je riječ o najznačajnijem čovjeku koji je živio na području današnje Općine Podstrana. To je činjenica, on je tu imao i svoj Ljetnikovac, tu je živio i svoje umirovljeničke dane, i tu je pokopan.

Upravo stoga, kako nam je rekao Miran Tomasović, načelnik općine Podstrana, ovaj međunarodni znanstveno-kulturni skup, je pod visokim pokroviteljstvom 1. Razreda HAZU, koji će se održati 30. ožujka i 1. travnja u hotelu "Le Meridien Lav" u nazočnosti sedam znanstvenika iz Velike Britanije, SAD, Italije i Rusije i 11 naših povjesničara, na čelu sa gosp. Nenadom Cambijem.

Podstrana u Antici

Raspravljat će se i o ranom Srednjem vijeku, sve do kneza Mislava, koji je na tom istom mjestu (znači to su dva čovjeka  vrlo značajna za Podstranu) potpisao povijesni sporazum  sa Mletačkim duždom, i to je prvi međunarodni sporazum o pravu mora u Hrvatskoj.

astorius

Povezani članci

Who's Online

We have 80 guests and no members online