U Podstrani je u tijeku najveći maslinarski skup na svijetu

U Podstrani se od 10. do 14. listopada 2016. održava najveći i najcjenjeniji maslinarski skup na svijetu koji je okupio najveće svjetske maslinarske autoritete na 8. međunarodnom maslinarskom simpoziju. U hotelu “Le Meridien Lav” raspravlja se o najnovijim temama važnima za maslinarstvo i uljarstvo. Domaćin ovog skupa je Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, a  Međunarodno vijeće za maslinu (COI) glavni je podržavatelj i sponzor. Uz splitski Institut za jadranske kulture, suorganizator je Međunarodno društvo za hortikulturnu znanost, koje okuplja više od 7500 članova iz 150 zemalja. Znanstveni skup o maslinarstvu ovakve razine održava se relativno rijetko, svake četiri godine, i to mu daje prestižan status. U Podstranu i Split će stići vrhunski stručnjaci za maslinu i maslinovo ulje iz svih maslinarskih zemalja s obje strane Sredozemnog mora te iz novog maslinarskog svijeta od Australije do Amerike i Kine..

U Podstrani počeo najveći maslinarski skup na svijetu

Piše: Matko Rak / Maslina
Izvor: Maslina, Slobodna Dalmacija


Okupljenima na skupu uvodno se obratio Slavko Perica, ravnatelj Instituta za jadranske kulture, a nazočne je pozdravio i Tiziano Caruso, ispred Međunarodnog društva za hortiklulturnu znanost, koji je ujedno podsjetio na veliku ostavštinu nedavno preminulog Izraelca Shmona Laveea, ponajvećeg svjetskog maslinarskog autoriteta.

Svi govornici naglasili su važnost maslinarstva za hrvatsku poljoprivredu, ali i tradiciju uzgoja maslina koja je već stoljećima utkana u ove prostore, zbog čega se Lijepa naša s pravom smatra zemljom koja pripada svjetskom maslinarskom vrhu.

Program simpozija je uistinu bogat, a kroz 191 rad svoja najnovija saznanja prezentirat će 150 najistaknutijih svjetskih stručnjaka iz područja maslinarstva i uljarstva, iz svih maslinarskih država svijeta. Tema ovogodišnjeg simpozija je Uzgoj maslina u rubnim proizvodnim uvjetima. Rad simpozija odvijat će se kroz pet sekcija programa, i to 'Germplasma, genomika i oplemenjivanje', 'Biologija i fiziologija', 'Ekonomika i marketing', 'Rasadničarstvo, upravljanje nasadom i korištenje nus proizvoda' i 'Stolne masline, tehnologija ulja, kvaliteta i promocija zdravlja'.

Za srijedu je planirana stručna ekskurzija tijekom koje će se sudionicima skupa prikazati osobitosti hrvatskog maslinarstva i uljarstva, kako tradicionalnog (u Primoštenu Burnom), tako i suvremenog (u maslinicima poljoprivredne zadruge 'Maslina i vino' u Polači).
 NAJAVA

Veliki maslinarski događaj, 8. međunarodni Maslinarski simpozij održava se od 10. do 14. listopada 2016. u Grand hotelu "Lav" u Podstrani. Povodom ovog najvećeg maslinarskog skupa na svijetu u ovoj godini, kojega organizira Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, u Podstrani je nedavno predstavnika Instituta dr. sc. Franu Strikića i maslinare općinske Udruge “Toć“ primio načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović. Dr. sc. Strikić ih je izvjestio o pripremama za svjetski kongres, a načelnik Bartulović i maslinari izrazili su zadovoljstvo i ponos što će se veliki maslinarski događaj odvijati baš na prostoru njihove općine te su Institutu za jadranske kulture obećali i financijsku i svaku drugu potrebnu pomoć u organizaciji kongresa, piše Meri Šilović na stranicama "Masline".

Povezani članci

Who's Online

We have 92 guests and no members online