Ča pod Perunom: Smotra čakavskog pjesništva

Ča pod PerunomOgranak Matice Hrvatske - Podstrana prije tri godine, na inicijativu maestra Ljube Stipišića Dalmate, pokrenulo je smotru čakavskog pjesništva. Povod ovoj smotri je činjenica, kao bogatstvo izričaja hrvatskog jezika, na pragu nestanka. Nažalost, danas, čakavicom danas govore samo djedovi i bake u selima priobalja, na otocima otavljenim i zaboravljenim, na sikama koje more oplakuje i sunce daruje, koje tek galebi posjećuju ...

PODSTRANA

Ča pod Perunom

Piše i riše: Davor Grgat

Dan podstrane

"Šjor Ljubo, hvala ti na svemu što si nam dao, što si nam pokazao, hvala ti na svakoj tvojoj riječi, savjetu, hvala ti za dobrotu koja je kao slap izvirala iz tvog krhkog tijela. Hvala ti što si nam pokazao kako voljeti svoju domovinu i kako uz to ostati čovjek", u uvodnim riječima kazao je Mladen Vuković, u Cindrovim dvorima, na 4-toj po redu pjesničkoj večeri "Ča pod Perunom", upriličene u povodu Sv. Ante Padovanskog, nebeskog zaštitnika Podstrane i Dana općine Podstrane.

Dan podstrane

U prigodnim riječima, nazoćnima se obratio i Miran Tomasović, načelnik općine Podstrana, a u zabavnom programu nastupila je klapa "Dubrava".

Dan podstrane

Kako se nekad zborilo u slavnoj Poljičkoj republici, kazla je najstarija sudionica ovih susreta Blaženka Brajičić iz Podstrane, a svoje pjesme vadi iz Škatule o postoli Miro Rom, iz Splita. Slijedili su ih Mladen Vuković iz Splita, pa Maja Tomas i Marija Kuzmanić-Kurta, iz Splita (Lučac-Manuš), Ičica Barišić, Hvar, Tašenka Matulović, Hvar, Marina Čapalija, Drvenik Veli, Velimir Pašara, Žirje i Dobrila Franetović-Kuzmić, Korčula.

Dan podstrane

I na kraju izraženo je zadovoljstvo da se ovi susreti nastave, te da okupe što veći broj pjsnika čakavicom, kako zbog proslave svetog Ante Padovanskog, nebeskog zaštitnika Podstrana i Dana ove poljičke Općine, tako i na uspomenu na utemeljitelja ovih susreta, maestra Ljubu Stipišića Dalmatu.

Ča pod Perunom

Povezani članci

Who's Online

We have 120 guests and no members online