Kad ovi naši ovo naše brzo rasprodaše..

ŽitoPreživila sve i svašta ta čeljad seljačka. I navikla da je svatko tko naiđe pljačka. Ne boji se seljak puške. Zakona se boji. Jer se zakon zove da ti zemlju otmu tvoji... Ima toliko tamburaških pjesama o njivama, poljima i ravnici, pa neće smetati jedna i o pljački svega toga. Tako je valjda razmišljao Hrvoje Bogutovac iz Županje kad je pisao tekst i glazbu za pjesmu "Golf tereni" koju izvodi Željko Lončarić Žec u pratnji tamburaškog sastava "Sitan vez". Portal H-Alter s tipkovnice Marine Kelava donosi zanimljivi razgovor s autorom više nego aktualnog bećarca ...


GOLF TERENI NA TAMBURAŠKI NAČIN

Kad ovi naši ovo naše brzo rasprodaše

Piše: Marina Kelava / H-Alter
Izvor:
H-Alter

Hrvoje Bogutovac, autor bećarca "Golf tereni": Iako se na prvi pogled ne čini tako, golf tereni su dobra tema za tamburašku pjesmu iz više razloga.

Radi se o pljački, a pljačka je uvijek dobra tema za pjesmu. Radi se o otimanju zemlje, a ciljana publika trebali bi biti prvenstveno Slavonci, kojima je zemlja uvijek značila nešto posebno.

U Slavoniji su još živa sjećanja na oduzimanje zemlje nakon Drugog svjetskog rata. Možda su tada ideologija i simboli bili drugi, ali cilj je bio potpuno isti kao i sad.


Zemlju vam ne dam!

Hrvoje BogutovacOsnovni problem Hrvatske u cijeloj priči o odnosima s Evropom je taj što nismo baš u poziciji da mi sad nešto kritiziramo Evropsku uniju. Ne zato što smo slabiji od njih, nego zato što smo gori od njih. Ono malo pozitivnih stvari u Hrvatskoj u zadnjih petnaest godina rezultat je pritiska upravo te Evrope.

Naravno, postoji i druga strana medalje. Da živim u Švedskoj, možda bih i razmišljao o toj drugoj strani medalje. Ovako si to ne mogu priuštiti. Dvadeset godina hrvatske države nije me baš uvjerilo da je hrvatska država izvan EU sjajna ideja.

Da skratim, mislim da je pristup Hrvatske u EU nužno zlo, sa svim pozitivnim i negativnim posljedicama koje iz toga proizlaze. A na kraju se sve ionako uvijek svodi na sukob Rada i Kapitala. Zastave i nacije su tu samo kulise.

Mislim da je za hrvatsku sirotinju i obične, male ljude bolje da se taj sukob odvija u Hrvatskoj - članici EU nego u Hrvatskoj izvan EU.

PROČITAJTE VIŠE...