Angažirani umjetnici

zidU zemljici u kojoj je moralno posrnula politika, crkva, utjecajni mediji, umjetnost se spontano nudi kao korektiv i moralna vertikala društva, piše književnica Olja Savičević Ivančević na stranicama H-Altera. Značajan broj hrvatskih umjetnika (pisci, režiseri, likovnjaci) koristeći svoju prisutnost u javnosti, što je većini zainteresiranih građana nedostupno, unatrag nekoliko godina svojim tekstovima, performansima, građanskim inicijativama, izložbama, knjigama, intervjuima, tribinama, gotovo svim vidovima aktivnosti glasno i direktno identificiraju i artikuliraju probleme i anomalije društva i angažirani su na ispravljanju istih ...

Angažirani umjetnici

Piše: Olja Savičević Ivančević / H-Alter
Izvor: H-Alter, tPortal

uršaDa se radi o nečemu imalo neozbiljnijem moglo bi se, s obzirom na raširenost, nazvati trendom ili modom. Ovako, rade onaj posao koji bi, u nekom idealnom ili koliko-toliko uređenom društvu u kojem pravna država funkcionira, trebali odrađivati političari i utjecajni mediji.

U stvarnosti, dok politika, mainstream mediji i njihovi sponzori i oglašivači svakodnevno proizvode anomalije, i uspješno, barem na određeno vrijeme, uspijevaju "manipulirati narodom", čini se da su umjetnici zadnji čije se glas koliko-toliko čuje, a koji pokušavaju izvikivati neugodnu istinu.

U zemljici na rubu svijeta, u kojoj je moralno posrnula politika, crkva, utjecajni mediji, umjetnost se spontano nudi kao mogući korektiv i ako hoćete moralna vertikala društva.

Ali pitanje je koliko dugo je moguće na taj način pružati otpor raznoraznim predatorima i pomahnitalim moćnicima.

PROČITAJTE VIŠE...

labrović

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online