Voda iz betonsko-salonitnog cjevovoda

Kamen što ga odbaciše graditelji, postat će kamen zaglavni, Isusove su riječi koje kršćanskom puku zorno prenosi evanđelist Luka. One najbolje oslikavaju slučaj salonitnih cijevi odbačenih u more u Bajnicama, a iz kojih se već četrdesetak godina vodom napaja žedno stanovništvo Gornjih Brela, Zadvarja i Šestanovca. Činjenica da mještani tih, a i mnogih drugih dalmatinskih mjesta, desetljećima vodu piju iz za život opasnih azbestnih cijevi, izazvala je šok i nevjericu. Došlo je do toga da se prebire po prošlosti, etiketirajući azbest kao glavnog krivca za smrt rano preminulih članova obitelji. Dr. Franjo Plavac iz Hrvatskoga toksikološkog zavoda tvrdi da nema štetnosti za zdravlje stanovništva s obzirom na to da se azbestne čestice ne otapaju u vodi ...

 IZ MAGISTRALNOG VODOVODA OD BRELA DO KATUNA-KREŠEVA 'TEČE' STRAH ZA MJEŠTANE
 
Piju vodu iz betonsko-salonitnog cjevovoda

 
Dr. Franjo Plavac iz Hrvatskoga toksikološkog zavoda tvrdi da nema štetnosti za zdravlje stanovništva s obzirom na to da se azbestne čestice ne otapaju u vodi
 
Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Odlučeno je kako će uskoro svim relevantnim institucijama poslati predstavku o štetnosti za zdravlje, sa zahtjevom da se izvrši izmjena novim, za zdravlje Azbestne cijeviprihvatljivijim, cijevima.
 
Također napominju kako cijevi zbog dotrajalosti sve češće pucaju, što dodatno ugrožava zdravlje okolnog stanovništva.
 
Naime, radi se o magistralnom vodovodu Brela - Zadvarje - Šestanovac - Žeževica - Katuni- Kreševo, izgrađenom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada se smatralo, a neki u to vjeruju i danas, kako betonsko-salonitne cijevi nisu napravljene od kancerogenih materijala, pa su se bez problema koristile u vodoopskrbi.
 
Nažalost, azbestne cijevi koristile su se svuda u bivšoj državi, pa i danas više od pola Hrvata vodu pije iz tih, danas opasnih cijevi!
 
U omiškom vodovodu tvrde kako stanovnici bivše općine Omiš piju možda Salonitne cijevi na Bajnicamanajkvalitetniju vodu u Dalmaciji. To pravdaju činjenicom kako posjeduju modemu tehnologiju, odnosno pročišćivače, gdje se taloženjem voda filtrira, te se na taj način eliminiraju eventualne opasne čestice.
 
Da nema mjesta panici, za agenciju EPEHA kazao je dr. Franjo Plavšić iz Hrvatskoga toksikološkog zavoda iz Zagreba. On kategorično tvrdi da takvo što nema nikakve štetnosti za zdravlje stanovništva, s obzirom na to da se azbestne čestice ne otapaju u vodi.
 
- Najveća opasnost prijeti prilikom izvođenja radova na tim cijevima, jer je azbest opasan kod udisanja. Stoga je neophodno pridržavati se pravilnika o azbestnom otpadu - veli dr. Plavšić.

Povezani članci

Who's Online

We have 339 guests and no members online