Stratište Dalmatinaca

U Jasenovcu se 26. travnja 2015.g. održao komemorativni skup u povodu obilježavanja 70. obljetnice ustanka i proboja logoraša, 22. travnja 1945.godine. Sinjanin Ante Bakotić Bako bio je idejni pokretač i jedan od organizatora i proboja. 22. travnja 1945.g., Ante je s drugovima krenuo u proboj, po svaku cijenu. Goloruki logoraši, oko 1100, krenulo je u neravnopravni boj. Na kapiji je bila neopisiva gužva. Izmiješali su se zatvorenici i ustaše. Logoraševe nade i želje za životom, prekrila je smrt. Slobodu su uspjeli izvojevati samo 54 logoraša...

SPOMEN NA PROBOJ IZ LOGORA JASENOVAC U TRAVNJU 1945. GODINE

Stratište Dalmatinaca

Uoči samog proboja, u Zagrebu su Nijemci s ustašama održali sastanak i tada su se dogovorili da unište sve tragove i da pobiju sve logoraše u Jasenovcu, kako bi nestali posljednji svjedoci neljudskog zlostavljanja zatvorenika.

S tog sastanka u Jasenovac se vratio ustaša Ljubo Miloš i naredio totalnu likvidaciju logoraša. Samo u jednoj noći to je stajao života oko 3000 žena i djece.

22. travnja 1945.g., Ante Bakotić Bako je s drugovima krenuo u proboj, po svaku cijenu. Goloruki logoraši, oko 1100, krenulo je u neravnopravni boj. Na kapiji je bila neopisiva gužva. Izmiješali su se zatvorenici i ustaše. Logoraševe nade i želje za životom, prekrila je smrt.

Slobodu su uspjeli izvojevati samo 54 logoraša. Ante izrešetan mecima, vikao je: "Drugovi, ranjen sam, drugovi naprijed!" da bi se potom bacio u Savu jer nije htio da iznemogao padne u neprijateljske ruke. Tako je to napisao preživjeli logoraš Mile Ristić u pismu bratu Luki.

SPOMEN NA PROBOJ IZ LOGORA JASENOVAC U TRAVNJU 1945. GODINE

Stara Gradiška (sastavnica Jasenovačkog logora) bila je i najokrutniji simbol mučenja osuđenih na smrt glađu. Među tim logorašima bili su brojni Splićani: Vinko Aljinović, Nikola Podrug, Josip Treursić, Antun Treursić, Josip Antonini, Ivan Benevoli i Armando Papareli... Ivan Sirišćević i Frane Kapov iz Kaštela likvidirani su prilikom juriša iz ćelije.

Kraj rata u logoru su dočekala samo trojican Splićana: Ivo Senjanović, Lovre Borovčić- Kurir i Vlado Boban, kao partizanski borci.

Njihovi životi, kao i životi mnogih drugih žrtava fašističkog terora ugrađeni su u temelje slobodne Hrvatske. Neka im je vječna slava!

PREDSJEDNIŠTVO ZAJEDNICA UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA

Povezani članci

Who's Online

We have 293 guests and no members online