Problemi hrvatske birokracije

birokracijaSustav javne i državne uprave još ne percipira da je on uslužna djelatnost namijenjena istim onim građanima koji ga plaćaju iz vlastita džepa. Da su državni činovnici tu radi nas, a ne mi radi njih. I da nema opravdanja za neljubaznost i manjak bontona u njihovu ophođenju s građanima, piše Sandra Bolanča u Jutarnjem Listu i i pobraja top 20 stvari koje nerviraju u hrvatskoj birokraciji - od toga da jedna služba ne vjeruje drugoj pa do rodnih listova koji ne smiju biti stariji od šest mjeseci ...


I DVIJE TAKSENE MARKE..

Problemi hrvatske birokracije

Piše: Sandra Bolanča / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List


Glomazna birokracija. Spora, skupa, nelogična. Jede ljude, vrijeme, strpljenje i novčanike. Tiskanice, formulari, obrasci u Narodnim novinama. Svih boja i naziva. Zna za njih svaki čovjek u ovoj državi. Svatko se barem jednom očešao o državnu i javnu upravu koja kao da još uvijek živi u socijalizmu.

Naime, sustav javne i državne uprave još ne percipira da je on uslužna djelatnost namijenjena istim onim građanima koji ga plaćaju iz vlastita džepa. Da su državni činovnici tu radi nas, a ne mi radi njih. I da nema opravdanja za neljubaznost i manjak bontona u njihovu ophođenju s građanima.

Organizacija javnih i državni službi koja od čovjeka zaposlenog kod privatnika traži da u radno vrijeme izlazi s posla i šeta među šalterima i uredima, odnosno čeka, posve je nezamisliva u razvijenim zemljama kojima stremimo.

To je iracionalni gubitak vremena, to je iznimno skupo. Političke opcije koje taj problem ne znaju riješiti u zapadnom svijetu nemaju nikakvu šansu - građani ih kažnjavaju prvom prilikom ...

PROČITAJ VIŠE...

Who's Online

We have 162 guests and no members online