Bunga Bunga: Inspektorica i specijalci rastjerali goste, sve osim jednog

Kako pravna država funkcionira u turističkoj zemlji poput Hrvatske mogli su se, jučer točno u podne kao da western u ljetnome kinu gledaju, uvjeriti brojni Omišani i njihovi još brojniji gosti koji se kupaju na središnoj gradskoj plaži. Posred plaže nalazi se, naime, objekt brze prehrane ‘Bunga Bunga’, a ispred njega klasični štekat sa stolovima i stolicama. A u stolicama su, kako je i red, sjedili ljudi. Mirno i lijeno, kako se to i inače na plus 30 radi, ispijali su osvježavajuće napitke i lizali sladolede. Sve dok ih nisu zaskočili pripadnici interventne policije i inspektorica porezne uprave ...

WESTERN NA VELIKOJ PLAŽI U OMIŠU

Inspektorica i specijalci rastjerali goste, ali su jednog morali pričekati dok popije kavu

Piše: inspektor Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Plavci s pendrecima na gotovs, njih šestorica uz pomoć još dvojice kolega iz temeljne policije, opasali su objekt brze prehrane, a gosti su, kako se i inače radi u situcijama koje zahtjevaju brza rješenja, hitro napustili štekat, te se, kao da su ilegalni imigranti, razbježali po vrelom salbunu.

Ostao je samo jedan, gastarbajter iz Njemačke. No, o njemu nešto kasnije. Riječ prvo ima Marijo Marušić, vlasnik objekta kojega su jučer - ne rano ujutro kad na plaži nema nikoga, ne kasno navečer kad na plaži također nema nikoga - usred najveće gužve zapečatili inspektori Ministarstva financija.

- Piši, novinar, piši o ovoj sramoti! Pogledaj kako nas ljudi s plaže gledaju, ne bi da dilamo drogu ili da ratne zločince skrivamo. A sve ovo zbog nekoliko računa koji, navodno, nisu stigli u Zagreb - govori Marušić, dok s razglasa, kao posljednja pjesma prije ištekavanja, odzvanja novi ‘Vatrin’ singl ‘Bilo je lijepo dok je trajalo’.

A trajalo je sve do 15. srpnja, kada je u Marušićev lokal stigla prva financijska inspektorica. Ista ona koja je stigla i deset dana kasnije. Ovaj put u pratnji interventnih policajaca, jer je, očito, procijenila kako joj je ugrožena sigurnost.

- Policajci su odmah stali između mene i nje, kao da sam je mislio udariti. A zapravo je sve bila predstava odigrana po nečijem nalogu. Sve je u mom poslovanju čisto, nikakav prigovor inspektorica nije imala kada je prvi put došla, a onda nam ga je ovako “uvalila” - žesti se Marušić, dodajući kako je već kontaktirao odvjetnika te da će na sudu dokazati kako su ga se Linićevi plaćenici dohvatili bez ikakva razloga.

Kazna je, ako čitate novine, dobro poznata: pet dana zatvorenih vrata plus 20.000 kuna. A može biti i gore ukoliko Marušić, recimo za vikend, odluči na silu ponovno otvoriti i koju kunu na crno zaraditi.

- Ne igrajte se s kidanjem pečata. Moj vam je savjet da platite barem dvije trećine kazne, te da od ponedjeljka počnete prema zakonu raditi - smiruje poreznica Marušića i njegove djelatnike, ne želeći, međutim, razgovarati s vašim reporterom.

- Javite se u Ministarstvo, ja samo obavljam svoju dužnost - hladno odgovara na molbu da se predstavi i da objasni zbog čega joj ‘jake snage MUP-a’ čuvaju leđa.

U Prekršajnom nalogu, kojega je potpisala pročelnica Porezne uprave Nadja Krnić, stoji kako je 15. srpnja u ‘Bunga Bungi’ inspektorica pronašla 28 neevidentiranih kuna, odnosno nefiskalizirani račun, a nakon detaljne provjere pronađeno je još nekoliko računa koji nisu bili odaslani za Zagreb.

- Nije istina! Sve je u mene čisto. Nisam ja kriv što sustav nije savršen i što internet šteka. Sve ću ih tužiti, ni inspekcijski nadzor nad kasom nisu htjeli napraviti - grmi Marušić, svjestan kako će u srcu sezone, u vikendu kad svi zarađaju najveći novac, on zbrajati gubitke.

Država nas, čuju se komentari sveprisutnih kibicera, prvo moli da uzmemo poticaje i otvorimo obrt, a kad to napravite, onda upadnete u mašinu iz koje vam nema povratka. A kad vam i zadnju lipu isisa, sistem vas ispljune.

Nino Vukalić

– Toga u Njemačkoj nema - javlja se naš gastarbajter s početka teksta. Nino Vukalić, Hrvat u gostima, do zadnje kapi bijele kave branio je svoj stol i pravo da za njim sjedi i čita novine, no na koncu je morao popustiti. I njega su inspektori potjerali. Ljepljivu vrpcu mu, međutim, nisu preko usta stavili.

- Nema šanse da bi se ovakvo pečaćenje lokala u Njemačkoj moglo dogoditi. Ovakav upad policije katastrofalna je reklama za hrvatski turizam, nema to veze s pravnom, nego s policijskom državom.

Ne znam što je vlasnik skrivio, ali nije zaslužio da ga cijela plaža gleda kao kriminalca. Meni je, iskreno, bilo neugodno - zaključuje zadnji deložirani gost iz zapečaćenog omiškog objekta za brzu prehranu.

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online