Jeftini spinovi oko eventualne odštete zbog golfa na Srđu

Golf nad gradomPitanje obeštećenja investitora golfa na Srđu postala je glavna tema dubrovačkog referenduma i najjači argument onih koji bi na referendumu stali iza investitora golfa na Srđu. Riječ je o najobičnijem "spinu" o obeštećenju kojem je za cilj zastrašivanje građana u slučaju da zaokruže "da" na referendumu. Uostalom, valja zaključiti kako i pozitivan ishod referendumskog pitanja, ali i negativan neće zaustaviti izgradnju samog golfa jer sam golf nije upitan, nego ono o čemu se ovdje stvarno radi, a to je nekretninski biznis, izgradnja i prodaja vila i apartmana pod krinkom golfa ...

DUBROVNIK

Jeftini spinovi oko eventualne odštete zbog golfa na Srđu

Izvor: Index.hr

Nakon što je Organizacijski odbor za referendum građanske inicijative "Srđ je naš" predao Gradskom vijeću 10 980 potpisa građana Dubrovnika za raspisivanje referenduma o golf resortu na Srđu, prvi se javio gradonačelnik Andro Vlahušić, piše Index.hr
 
Naime, Vlahušić je govoreći o nastupajućem referendumu rekao i kako se sada postavlja pitanje i obeštećenja investitora golfa na Srđu ukoliko projekt bude odbačen na referendumu.

Golf na Srđu

No, konkretno o kojem je ugovoru riječ i na temelju kojeg zakona investitor golfa na Srđu ima pravo na obeštećenje Vlahušić tvrdi da nema pojma. Stoga je "naoko nevino" poslao javno pismo premijeru Zoranu Milanoviću.
 
"Molim da mi jasno odgovorite mogu li iz negativnog odgovora proizaći financijske štete koje se u posljednje vrijeme provlače kroz medijske napise", napisao je Vlahušić i na tome stao.

Golf nad gradomU sveopćem medijskom metežu oko referenduma pridružio se i potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je prije nekoliko dana odgovarajući na pitanje o dubrovačkom referendumu spominjao masnu odštetu.
 
No, kada smo ga upitali da nam konkretno kaže na temelju kojeg ugovora i na temelju kojeg zakona bi investitor golfa na Srđu ima pravo na odštetu, dobili smo jedan od skandaloznijih odgovora iz Vlade Zorana Milanovića.

Naime, iz ureda ministra Grčića rekli su nam da on nije mislio, iako je govorio vrlo detaljno o Dubrovniku, na projekt golfa  na Srđu?
 
Sami investitori projekta golfa na Srđu tvrtka "Razvoj golf" žele ostaviti dojam da su vrlo transparentni te da ih nema dovoljno u medijima u odnosu na građanske inicijative.

Stoga smo izravno od investitora pokušali dobiti odgovor o obeštećenju, te ih pitali na temelju kojih ugovora i zakona postoji temelj za "masnu odštetu". No, naravno, ni od njih nismo dobili odgovor na naša pitanja.
 
Golf nad gradom "Molimo da uvažite naš stav koji smo javno izrekli nekoliko puta u zadnjih nekoliko dana odnosno da niti na koji način ne razmišljamo o naknadama štete niti se bavimo pravnim konstrukcijama oko navedene pravne tematike.  Želimo naglasiti da smo kao investitori u Hrvatsku došli razvijati projekt koji je predviđen prostornim planovima a ne baviti se tužbama. Vjerujemo da ovaj projekt može donijeti mnogo dobra nama kao investitorima kao i svim građanima grada Dubrovnika kao i posjetiteljima Grada", kažu iz tvrtke Razvoj golf.
 
Naime da zaista i postoji nepovoljan ugovor za državu i Grad Dubrovnik tako bi u duhu transparentne rasprave takav dokument i izašao, no toga nema.

U duhu izjašnjavanja građana o projektu golfa na Srđu tako se nastavlja tradicija stara 12 godina od kada se i spominje investicija na Srđu u kojoj ništa nije bilo transparetno već se sve događalo iza kulisa bilo kakve javne rasprave i uvida u ugovore koji bi trebali biti javni.
 
S obzirom da se u posljednje dvije godine svi "kunu" u transparetnost te da su svi dokumenti dani na uvid građanima nema nam druge nego zaključiti  kako je riječ o najobičnijem "spinu" o obeštećenju kojem je za cilj zastrašivanje građana u slučaju da zaokruže "da" na referendumu.

Opasno je u cijeloj stvari da zapravo "spinaju" predstavnici vlasti jedan gradonačelnik i jedan potpredsjednik Vlade i tako obmanjuju Dubrovčane.  
 
Uostalom, valja zaključiti kako i pozitivan ishod referendumskog pitanja, ali i negativan neće zaustaviti izgradnju samog golfa jer sam golf nije upitan.   

Podsjetimo da referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?". Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš kaže Indexu.hr zapravo istu stvar.

što golf ima s tim
 
"Referendumom se građani očituju o prijedlogu UPU-a kakvog predlaže Grad Dubrovnik i izrađivač URBOS,  očituju se o onom o čemu se ovdje stvarno radi, nekretninskom biznisu, izgradnji i prodaji vila i apartmana pod krinkom golfa.

Referendumom se može samo odbaciti donošenje ovog UPU-a koji pogoduje samo jednoj strani - špekulantima zemljištem, jer radi se o gotovo istom projektu kojega su građani i struka odbacili 2010. godine.

Ništa ne priječi Grad Dubrovnik da u slučaju odbacivanja ovog nekretninskog UPU-a, predloži drugačiji projekt uređenja Srđa koji bi štitio javni interes i vodio računa o građanima Dubrovnika", zaključio je Capor.

Povezani članci

Who's Online

We have 380 guests and no members online