U zaleđu Splita gradit će se čak 30 vjetroelektrana?

vjetroelektranaŽupanijski program korištenja obnovljivih izvora energije na području Splitsko-dalmatinske županije predviđa 20 lokacija za korištenje sunčeve energije, odnosno izgradnju solarnih elektrana, od kojih bi većina bila na kopnenom dijelu, a pet na otocima. Kada je riječ o vjetroelektranama, u planu je 30 lokacija na kopnenom području budući da, prema važećim odredbama, vjetroelektrane ne smiju biti u priobalju i na otocima ...

ENERGETSKI PROJEKTI

U zaleđu Splita gradit će se čak 30 vjetroelektrana

Piše: Mia Sesartić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Naravno, osnovni uvjet da se sve to gore navedeno i ostvari i da se poimence može govoriti o pojedinim lokacijama jest donošenje županijskog prostornog plana - veli nam dipl. ing. Ranko Vujčić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije Splitsko-dalmatinske županije.

Potencijal za nove poslove

Postavljanje solarnih elektrana i vjetroelektrana sigurno će biti poticaj za naše gospodarstvo i za zapošljavanje. Dio zaposlenih već ima u domaćoj brodogradnji (Brodosplit-BSO izrađuje stupove visine 77 metara i težine 130 tona za vjetropark poviše Trogira) koja ima potencijal i puno veći, može imati udjela i u strojogradnji (ljevački kapacitet i strojna obrada), a može se uključiti i elektroindustrija.

35 posto snage

Ako bi se realizirali svi projekti koji se nalaze u Registru naše županije, to bi iznosilo oko 35 posto ukupno instalirane snage elektroenergetskog sustava RH - veli Ranko Vujčić.

Povezani članci

Who's Online

We have 541 guests and no members online