Bookvica: tri dana književnog feštanja

U okviru obilježavanja okruglog jubileja popularnog splitskog književnog programa kojeg je pokrenula prevoditeljica i književna promotorica Patricija Horvat - 10 godina Bookvice - u četvrtak navečer se Zoran Predin, popularni pjesnik i kantautor, koji uskoro stiže i u Omiš, predstavio u još jednoj ulozi koja mu sjajno leži: kao autor kratkih priča. Predin je u razgovoru s piscima Antom Tomićem, Borisom Dežulovićem i Zlatkom Gallom predstavio svoju drugu proznu knjigu “Glavom kroz zid” (Fraktura, 2018.). U petak navečer je održan “Književni tulum” s listom gostiju kakva se nije zabilježila u Splitu: Renato Baretić, Jasen Boko, Boris Dežulović, Damir Duplančić, Zlatko Gali, Marijo Glavaš, Katja Grcić, Emir Imamović Pirke, Ivica Ivanisevic, Aleksandra Kardum, Edi Matić, Tanja Mravak, Jurica Pavičić, Marija Rakić Mimica, Mejrema Reuter, Olja Savičević Ivančević, Ante Tomić, Marina Vujčić, Jasmina Žiljak Ilinčić... svi oni nastupili su na “Bookvici”. U subotu, 13. travnja, na redu je još jedna književna poslastica: jedna od novih zvijezda američke književne scene, spisateljica Katherine Arden, autorica trilogije “Zimska noć” - knjiga “Medvjed i Slavuj”, “Djevojka u tornju” i “Zima za vješticu”, dolazi u Split. S autoricom će, s početkom u 20.30, razgovarati nakladnik i prevoditelj Vladimir Cvetković Sever.

10 GODINA BOOKVICE

Izvor: Jasenka Leskur / Slobodna Dalmacija

Patricija Horvat profesorica je engleskog i njemačkog jezika te književnosti, koja kao voditeljica i moderatorica djeluje i na “Pričiginu”, Festivalu svjetske književnosti, na Sajmu knjige u Leipzigu i sličnim događanjima čiji je cilj promoviranje knjiga i čitanja te voditeljica najdugovječnije redovite književne manifestacije u Splitu. Radi i kao konferencijska prevoditeljica, a dosad je prevela četrdesetak knjiga, uglavnom, s engleskoga, a nekoliko i s njemačkoga na hrvatski jezik.

Patricija Horvat

- Željela sam na proslavi desete godišnjice “Bookvice” okupiti što više ljudi: pisce, suradnike, sve one koji su nastupili, ne samo iz Splita. Da mogu, zvala bih ih sve, ali ovako će doći autori iz Splita i okolice. Postojala je jedna dilema u početku: obilježiti ovaj dan pozivajući neku veliku književnu zvijezdu ili naglasak staviti na masovnost, a ispalo je i jedno i drugo - rekla je za Slobodnu Dalmaciju Patricija Horvat.