Boks meč Labrović vs. Biškupić za titulu ministra kulture RH

Perfomans Siniše LabrovićaVjerojatno najduhovitiji hrvatski performer, Siniša Labrović, izazvao je ministra kulture Božu Biškupića na boks meč u tri runde za titulu, hm, ministra kulture Boks meč koji će se bodovati prema pravilima trebao bi se održati u petak, 10. rujna, na Trgu kralja Tomislava, no ne u sklopu večeri borbi, nego kao dio Zagrebi! festivala koji se sljedećeg vikenda održava u Zagrebu. Zanimaju li vas više kulturni aspekti ove manifestacije, tportal je već najavio borbu (s vaganjem Labrovića) u rubrici Kultura. Mi vam donosimo najavu "borbe" (u nastavku). Podsjeća li vas na stanovitog Rockyja, pretpostavljamo da je sličnost namjerna ...

PERFOMANS

Boks meč za titulu ministra kulture RHIzvori: tportal, teatar.hr

Siniša Labrović (1965., Sinj) diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvi je put izlagao u Dubrovniku u galeriji Otok 2000. godine. Od tada je održao više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Nedavne izložbe i performansi uključuju Gloria, Split (u organizaciji Galerije umjetnina), Matrixartproject, Carlisle, Velika Britanija, Ogledi o suvremenom društvu, Art radionica Lazareti, Dubrovnik, Welcome, Contemporary Art from Croatia, 100 degree Gallery, Reykjavik Arts Festival, Reykjavik, Island, 9th Vstopprost / Admission Free, Celje, Slovenija, Otočka karta, Klovićevi dvori, Zagreb. Dobitnik je 3. nagrade This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Posljednjih deset godina, Labrović izlaže ‘nešto sebe, a nešto druge i drugo’, a iz niza njegovih projekata izdvajamo  Postdiplomsko obrazovanje/Postgraduate education, dvojezični priručnik za poduzetništvo u kriminalnoj branši; Stado, reality showu a la Big Brother u kojem su nastupale – ovce. Točnije, pet ovaca, jedan ovan i janje koji su se dvanaest dana natjecali za naklonost gledatelja. Pobjedio je ovan, a cijela je priča završila i na CNN-u… Slijedili su  U se u kojem je pojeo kilu janjetine a kao ubrus koristio hrvatsku zastavu; Gloria u kojem je uz sviranje gusli u desetercima izvikivao članke iz časopisa Gloria da bi svrnuo pozornost na banalnost takve vrste štiva; pa Obiteljski dnevnik, polusatna snimka njegove šire obitelji koja gleda Dnevnik, te Perpetuum mobile u kojem pije vlastitu mokraću ne bi li pokazao kako u čovjeku kao samodostatnoj jedinici leži rješenje problema siromaštva… ili pak cjelokupni njegov nastup u emisiji Nedjeljom u 2

Najnoviji Labrovićev projekt zbit će se u sklopu Zagrebi! festivala, a sam ga je autor nazvao ‘Boks mečom za titulu ministra kulture‘.  Labrović je, naime, uputio službeni dopis aktualnom ministru kulture Boži Biškupiću, kojim ga izaziva na boksački meč, uvjeren da može biti gori ministar od Biškupića i siguran da zna kako brzo i efikasno uništiti suvremenu umjetnost.

‘Na ovaj potez sam potaknut vlastitim ambicijama, ali i željom da se približimo suvremenim zapadnim standardima personaliziranosti i egzaktnosti, kao i da promičemo tradicionalne hrvatske sklonosti sportu i fizičkom nadmetanju’, objasnio je akciju Labrović i dodao kako je svjestan da je put do ostvarenja ambicija težak, a često povezan s mnoštvom kompromisa i zakulisnih političkih igara koje ponekad mogu trajati godinama, a sudionicima ne garantiraju uspjeh.

Na Biškupićevoj strani su godine iskustva i kilaža, ali na mojoj strani je mladost’, rekao je Labrović i dodao da ukoliko pobijedi, ima i poruku za investitore koji ulažu u kulturne projekte i bave se spomenicima kulture. ’Ako pobijedim, nastavit ću Biškupićevu praksu’.

Who's Online

We have 443 guests and one member online

  • admin