Almissa Open Art 2018 post truth festival: ZAČEPI, MOLIM TE!

Almissa open art

Deveti festival suvremene umjetnosti - Almissa Open Art festival 2018. održava se u Omišu od 9. do 14. kolovoza 2018. Kustos ovogodišnjeg festivala je Siniša Labrović, a događaji, instalacije, performansi i ostalo čime ovaj festival obiluje odvijaju se na javnim gradski prostorima, utvrdi Mirabella te Muzeju Grada Omiša. Na festivalu nastupaju umjetnici: Mounira Al Sohl, Žarko Aleksić, Dino Bićanić, Goran Dević, Rino Efendić, Adela Jušić, Ana Kuzmanić, Antun Maračić, Gabriela Mateescu & Marina Oprea, Zoran Todorović, Biljana Tutorov i Vlasta Žanić. Suosnivač i ravnatelj festivala je Vice Tomasović.

Deveti Almissa Open Art festival bavi se suvremenim fenomenima "post-truth",  "fake news", "alternative truth", nekoj novoj medijskoj stvarnosti koja je zamijenila onu "pravu". Novi mediji i tehnologije omogućili su gotovo svakome na zemlji da može iskazati "svoju istinu", a što je možda rezultiralo time da se više nikoga, pa ni sebe, ne može čuti uslijed novonastale buke. Stoga, što li ostaje malobrojnim promišljateljima i umjetnicima u ovom vremenu u kojemu istina i fakti uzmiču pred emocijama, uvjerenjima i retoričkim kreacijama u svrhu ostvarenja raznih probitaka, nego pokušati se "probiti" državnom uspornicom D8 do grada potomaka drevnih pljačka.. gusara, i u hladu Mirabele, Borića, ili na zagušenom mostu u kanjonu Cetine kriknuti naglas, koliko ga "klapsko" grlo nosi:

"ZAČEPI, MOLIM TE!!!"

I otići na bevandu, dvije, čistog smirenja u Đurice.

Utorak, 14.8.
NAJNOVIJE:  Završna večer festivala se zbog nevremena s tvrđave Mirabela prebacuje u Gradski muzej Omiš.

/ 20 - 24 sata / Gradski muzej Omiš / Završno druženje (art talk) / Rino Efendić (video) / Biljana Tutorov (dokumentarni film).

ALMISSA OPEN ART 2018:

ZAČEPI, MOLIM TE!

ALMISSA OPEN ART 2018 / post truth festival

Kustos: Siniša Labrović

ALMISSA OPEN ART 2018 / post truth festival

Raspored događanja / Line up:

Četvrtak, 9.8.
/ 21 sat / Gradski muzej Omiš (City museum) / Antun Maračić (izložba / exhibition)

Petak, 10.8.
/ 11 - 13 sati / Trg Svetog Mihovila / Dino Bićanić (performans / performance art)
/ 21 sat / Stari grad / Ana Kuzmanić (umjetnička intervencija / art intervention)
/ 22 sata / Borići / Goran Dević / (dokumentarni film / documentary film)

Subota, 11.8.
/ 18. - 21 sat / Trg Svetog Mihovila / Dino Bićanić (performans / performance art)
/ 21 sat / Stari grad / Ana Kuzmanić (umjetnička intervencija / art intervention)
/ 22 sata / Borići / Zoran Todorović (video)
/23 sata / Borići / Mounira Al Sohl (video)

Nedjelja, 12.8.
/ 21 sat / Trg Svetog Mihovila / Vlasta Žanić (performans / performance art)
/ 21:30 sati / Stari grad / Ana Kuzmanić (umjetnička intervencija / art intervention)
/ 22 sata / Borići / Gabriela Mateescu & Marina Oprea (performans / performance art)

Ponedjeljak, 13.8.
/ 21 sat / Fošal / Žarko Aleksić (performans / performance art)
/ 21:30 sati / Stari grad / Ana Kuzmanić (umjetnička intervencija / art intervention)
/ 22 sata / Fošal / Adela Jušić (performans / performance art)

Utorak, 14.8.
/ 20 - 24 sata / Mirabela / Završno druženje (art talk) / Rino Efendić (video) / Biljana Tutorov (dokumentarni film / documentary film).
 


Izvor: FB Almissa Open Art

Oksfordski rječnik kao Međunarodnu riječ godine za 2016. proglasio je složenicu "post-truth". Riječ bi se mogla prevesti kao "nakon-istine", a ono "post", ili "nakon", ne označava vrijeme koje dolazi nakon nečega, nego prestanak važenja nekog koncepta, u ovom slučaju "istine". Australski Macquarie rječnik kao riječ godine proglasio je "fake news" – "lažna vijest", najviše zahvaljujući poplavi lažnih vijesti u Americi tijekom predsjedničkih izbora. U isto vrijeme u optjecaj je ušla i fraza "alternative truth" – "zamjenska istina", najviše korištena od Donalda Trumpa i njegovih suradnika.

Almissa open art

Svi ti izrazi sugeriraju dolazak "post-činjeničnog" vremena u kojemu istina i fakti uzmiču pred emocijama, uvjerenjima i retoričkim kreacijama u svrhu ostvarenja raznih probitaka. Kao da se označitelj i označeno rastaju, a da li jednom zauvijek, to ćemo vidjeti. I kao da retorika ne treba više stvarnost kao svoju potvrdu, čak ne niti kao svoje ispunjenje, nego kao odraz koji samo podsjeća da je nekad davno postojala istina i realnost koje su bile nezavisne, utemeljujuće i provjerljive referentne točke. Jer vrijeme "alternativne istine" nije više vrijeme u kojima se možemo osloniti na razliku između istine i laži.

Almissa open art

Filozofsku najavu onoga što je sada grunulo imamo u radu francuskog filozofa Jeana Baudrillarda s njegovim tezama o hiperstvarnosti, simulakrumu i simulaciji, a simplificirano se radi o tezi da je medijska stvarnost zamijenila onu "pravu". Također, novi mediji i tehnologije omogućili su gotovo svakome na zemlji da može iskazati svoju istinu, a što je možda rezultiralo time da se više nikoga, pa ni sebe, ne može čuti uslijed nastale buke.

Almissa open art

Na istu činjenicu nadovezuju se i podaci o sve većoj kontroli i manipulaciji kojoj smo podvrgnuti jer vladari i moćnici nikada nisu bili zainteresirani da se ona istinska alternativa čuje i zaživi u javnom prostoru. Pa se može reći da se danas krećemo između dva pola: zaglušujuće galame koju proizvodimo svi izvikujući svoju istinu i tišine cenzure koju proizvode moćni u brizi da se dobar glas ne čuje. Retorika i stvarnost, brbljanje i cenzura, istina i laž – i jezik kao mjesto u kojemu se i kojim se rečene razlike i istosti ostvaruju. Jezik kao mjesto susreta čovjeka i čovjeka, čovjeka i društva, čovjeka i prirode...

Almissa open art

Zato je možda dobro vrijeme da se sljedeća Almissa u Omišu dogodi pod naslovom "Začepi, molim te!".

Almissa Open Art 2018 post truth festival: ZAČEPI, MOLIM TE!

ALMISSA OPEN ART nije napoj za turiste

Deveto izdanje Almisse održava se od 9. do 14. kolovoza pod kustoskim vodstvom Siniše Labrovića i naslovom ‘Začepi, molim te!’

Piše: Eda Vujević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Omiški festival suvremene umjetnosti, Almissa Open Art deveti put odriat će se u Omišu od 9. do 14. kolovoza, a ove je godine organiziran pod kustoskim vodstvom Siniše Labrovića koji je formulirao i zajednički slogan ovogodiinje manifestacije - "Začepi, molim te!"

Almissa Open Art 2018 post truth festival: ZAČEPI, MOLIM TE!

Kao i prethodnih godina, događaji, instalacije, performansi i sav prateći šušur odvijat će se na javnim gradskim prostorima, utvrdi Mirabella te Muzeju grada Omiša. Festival se otvara u četvrtak, u 21 sat, u Gradskom muzeju Omiš izložbom Antuna Maračića. Na festivalu će još nastupiti i Mounlra Al Sohi. Žarko Aleksić. Dino Bićanić. Goran Dević. Rino Efendlć. Adela Jušić. Ana Kuzmanić, Gabrida Mateescu & Marina Oprca, Zoran Todorović, Biljana Tutorov i Vlasta Žanić.

Almissa Open Art festival bavit će se suvremenim fenomenima “post-truth”. “fake news" 1 “alternative truth". odnosno novom, medijskom stvarnošću.

- Pojednostavljeno kazano, medijska stvarnost zamijenila je onu “pravu", kaže Siniša labrović, umjetnik i kustos 9. Almissa Open Art festivala.

- Novi mediji i tehnologije omogućili su gotovo svakome da može iskazati svoju istinu, a što je možda rezultiralo time da se više nikoga, pa ni sebe. ne može ćuti zbog nastale buke. Na istu činjenicu nadovezuju se i podaci o sve većoj kontroli i manipulaciji kojoj smo podvrgnuti jer vladari i moćnici nikada nisu bili zainteresirani da se istinska alternativa čuje i zaživi u javnom prostoru. Stoga se može reći da se danas krećemo između dva pola: zaglušujuće galame koju proizvodimo svi izvikujući svoju istinu, i tišine cenzure koju proizvode moćni u brizi da se dobar glas ne čuje - pojasnio je Labrović svoj koncept.

Almissa open artVicin strah od ishoda

Almissa Open Art već devet godina djeluje s misijom dovođenja najrecentnijih kulturno-umjetničkih praksi u Omiš, decentrallzirajući tako epicentre kulturne produkcije novomedijske umjetnosti prema periferiji.

Dispendranjcm manifestacija suvremene umjetnosti na manja mjesta, svake godine sa svježim eksperimentalnim pristupom, stvara se senzibilitet kod nove publike koja nije dio umjetničkog svijeta tako da maksimalno usmjerava provincijalnu lokalnu zajednicu prema kritičkim, refleksivnim i Inovativnim programima suvremene umjetnosti.

- Najvažnije mi je organizacijski onemogućiti da se ponavljamo. što je nemoguće bez inzistiranja na određenom kontinuitetu - kazao nam je Vice Tomasović, predsjednik HULU-a. pod čijom ‘kapom’ se festival odvija, ali i jedan od osnivača Almisse.

Almissa Open Art 2018 post truth festival: ZAČEPI, MOLIM TE!

- Optimalan način da osiguram originalnost programa je taj da stvari posložim tako da se bojim konačnog ishoda. Ne mislim reći da se bojim neuspjeha, s obzirom na to da program kreiraju vrhunski umjetnici, a ne povjesničari umjetnosti. Time ne želimo problematizirati ulogu i položaj kustosa naspram našeg položaja, ali sam uvjeren da recept koji imamo izvrsno funkcionira. Izvedba zahtijeva određenu hrabrost; svake godine zovem drugog umjetnika u kojeg imam povjerenje da će savršeno odraditi funkciju kustosa.

Meni preostaje da osiguram novčana sredstva i dozvole tako da izmolim povjerenje onih koji ih dodjeljuju jer redovito do zadnjeg trena nitko ne zna što će se točno izvoditi ni tko će izvoditi. Ovo Je potpuno suprotno od regularne metode na natječajima koja zahtijeva da se godinu dana unaprijed zna tkoće izlagati i zašto - kaže Tomasović.

Ovogodišnja Almissa Open Art festival, da se ne "fejkamo", dešava se dok je Omiš praktički pod opsadom turista. ali i domaćih koji, brzinom stonog, mile prilaznim cestama, dizajniranima za znatno manji prometni intenzitet.

Sezona - prva crta obrane

Također, i Omiš, kao i većina primorskih, ali i drugih hrvatskih gradova, doživljavaju ‘procvat’ programa koji. premda nose epitet 'kulturno-umjetničkih sadržaja’, opasno naginju prema kiču ili jednostavnije rečeno, krajnjem neukusu.

U tom smislu, omiški Almissa Open Art je ozbiljan izuzetak koji potvrđuje programsku  premisu Siniše Labrovića da živimo u vrijeme “alternativne Istine" u kojem se ne možemo osloniti na razliku između istine i laži.

- Almissa se na terenu bori protiv birokratiziranih kreativnih industrija, ali i protiv onoga što je daleko opasnije za društvo: ljetnih "kulturno" turističkih manifestacija - kaže Vlce Tomasović.

- Nevjerojatno je koliko se kultura eksploatira i povijest falsificira kako bi se proizveo zabavni napoj za turiste bez ikakve vrijednosti, osim one statističke. Zato HULU radi duplo više dok su mnoge kulturne institucije na kolektivnim godišnjim odmorima, radeći Almissu na prvoj crti obrane, u srcu turističke sezone - kaže Tomasović.

 

Almissa Open Art 2018 post truth festival: ZAČEPI, MOLIM TE!

Dva sata gledao sliku na omiškome zidu

U četvrtak navečer u Gradskom muzeju Omiš izložbom fotografija Antuna Maračića "Ispražnjeni okviri - Iščezli sadržaji, 1991.-1994./1991.-2017.” u Omišu je otvoren deveti Almissa Open Art festival.

Piše: Eda Vujević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Siniša Labrović, kojem je ovo prvi put da radi i kustoski posao, osvrnuo se na ovogodišnji naslov "Začepi, molim te!", čije značenje je protumačio kao zapovijed moćnih i time kao cenzuru, a s druge strane kao molbu svima nama da u vrijeme entropije značenja i urušavanja važnosti sadržaja ponekad zašutimo. Ipak. izrazio je nadu da ga pozicija kustoske moći neće iskvariti i da će kolege dobrohotno prihvatiti njegovu privremenu vlast nad Almissom.

VIce Tomasović, predsjednik HULU-a i organizator Almisse, podsjetio je okupljene posjetitelje i kolege na povijest i razvoj festivala koji nastoji u relativno maloj lokalnoj sredini promicati suvremene umjetničke forme, i to usred ljeta koje na obali. pa tako i u Omišu, oblluje posve drukčijim kulturnim i umjetničkim sadržajima, najčešće prilagođenima ukusu turističke publike.

Opustošenost u miru

Izložba Antuna Maračića donosi fotografije praznih okvira i ploha zaostalih na fasadama zagrebačkih zgrada. Umjetnik ih je intenzivno počeo zapadati tijekom prve ratne 1991. godine. Međutim. 23 godine nakon prve akcije odlučio je izvesti svojevrsni remake rada. U današnjem vremenu ti prazni okviri postaju metafora novog vala, ovaj put mirnodopskih inačica, opustošenosti.

Almissa Open Art 2018 post truth festival: ZAČEPI, MOLIM TE!

Dan nakon otvorenja, performerski dio Almissa festivala započeo je dvosatnim nastupom Dina Bićanića i njegovim "Gledanjem slike" u  najprometnijem dijelu Omiša, na Trgu svetog Mihovila. Bićanić je tamo dokoličario zagledan u ljepotu horizonta, slavni dalmatinski rez u kojem se spajaju zemlja i more, dok i sunce nije otišlo u sjenu. Umjetnik je bio ugodno iznenađen podrškom i odazivom jer su se mnogi zaustavljali ne bili s Dinom podijelili pogled u ljepotu, a zajedničko dvosatno kontempliranjo završilo je gromkim pljeskom za Bićanića.

Festival se nastavio tekstualnom intervencijom u prostoru Ane Kuzmanić na stepenicama koje vode na tvrđavu Mirabelu, a drugi dan Almisse zatvorila je projekcija dokumentarnog filma “Buffet Željezara” Gorana Devića u Borićima.

U subotu će, osim Ane Kuzmanić i Dina Bićanića, na Almissi gostovati i Zoran Todorović i Mounira Al Sohi.
 

Almissa Open Art 2018 post truth festival: ZAČEPI, MOLIM TE!

Almissa Open Art 2018 post truth festival: ZAČEPI, MOLIM TE!

Povezani članci

Who's Online

We have 346 guests and one member online

  • admin