Pokrenut Alternet - mreža domaćih alternativnih portala

U pokušaju da odgovore na novonastalu situaciju smanjenih prihoda, skupina alternativnih portala i online magazina (Booksa.hr, H-Alter.org, Kulisa.eu, Kulturpunkt.hr, Lupiga.com, Teatar.hr, Zarez.hr i Queer.hr) osnovala je mrežu Alternet, kako bi sačuvali i proširili prostor "neovisnog, ozbiljnog i odgovornog medijskog pristupa relevantnim temama društva, kulture, politike i umjetnosti" ...


ALTERNET

Pokrenuta mreža domaćih alternativnih portala

Skupina domaćih web-siteova posvećenih aktivizmu, politici i kulturi žele očuvati prostor alternativnih portala udruživanjem u Alternet te tako privući oglašivače

Piše: Goran Šikić / Monitor
Izvor: Monitor.hr

Uslijed krize država i lokalne zajednice smanjile su svotu novca koja se redovito svake godine izdvaja za dotacije mnogim alternativnim news-portalima i kulturnim online magazinima.

Kako ti prihodi, pored donacija različitih međunarodnih organizacija, čine najčešće jedini izvor prihoda "alternativne" medijske scene u Hrvatskoj, gospodarska kriza na taj je način pogodila i tu branšu, koja je posljednjih godina iznijedrila nekoliko utjecajnih žurnalističkih projekata (poput H-Altera ili Lupige) ili pak portala koji su izgradili ugled u pokrivanju svoje "kulturne niše" (Booksa.hr, Teatar.hr).

Prema planu, svaki od portala u mreži Alternet zadržat će potpunu uređivačku autonomiju, a zajednički će pokrenuti i organizirati akcije s osnovnim ciljem podizanja svijesti o, kako ističu u svom danas odaslatom priopćenju, neprocjenjivoj društvenoj važnosti alternativnog javnog informiranja, komentiranja i izvještavanja.

Konkretno, žele privući oglašivače čiji su proizvodi i usluge zanimljivi njihovoj publici i čije oglašavanje, kako obećavaju, neće ni na koji način utjecati na stavove i mišljenja koje izriču.

Pritom, žele zamoliti i potaknuti one koji ih čitaju da im pruže potporu, te ističu da nude "aternativu senzacionalizmu i površnosti, ekonomskim i političkim krojenjima uređivačkih politika.".

Povezani članci

Who's Online

We have 181 guests and no members online