Zanimljivosti..

Brigitte - palac za Hrvatsku: Omiljena prostitutka naših gastarbajtera na jumbo plakatu u Cisti Provo

U Cisti Provo na staroj cesti preko Trilja do Imotskog s jumbo plakata smiješi se lice starije gospođe koja je, prema riječima autora plakata, umjetnika Borisa Šituma, dobro poznata starijim gastarbajterima iz tog kraja. Riječ je o Brigitte Karbach, poznatoj odmila kao Brigittchen, koja je cijeli svoj život, do smrti 2008. godine, bila prostitutka, ali to vijećnicima njenog rodnog Koblenza nije smetalo da je proglase počasnom građankom. Šitum je u studentskim danima, prilikom posjeta ocu, i sam imao ‘inicijaciju’ kod Brigitte, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi tportal ...

BRIGITTCHEN, HEROINA KOBLENZA

Brigitte - palac za Hrvatsku

Izvor: Slobodna Dalmacija, tportal

mlada Brigitte"Njemačka nam je uvijek bila nekakav uzor, a ova stvar s počasnom građankom Brigitte je zanimljiva jer svjedoči o društvu lišenom licemjerja i lažnog morala. Kod nas je situacija malo drugačija, zapravo obrnuta, jer imamo političku i nacionalnu prostituciju, koja se ne libi rasprodaje zemlje, i uzničkog odnosa prema moći i kapitalu, a deklarira rodoljublje i slobodnu volju." objašnjava u dahu autor plakata Boris Šitum ono što mu se čini očitim. O svom konceptu kaže kako predstavlja nostalgičnu priču o Europi nekad i sad.

Uglavnom, Šitumov se rad objašnjava naslovom "Brigitte - palac za Hrvatsku" i sviješću da je prilično autoreferencijalan. Kako zato što Brigittchen iz prve prepoznaju samo stariji muškarci ovoga kraja, tako i stoga što je, objašnjava autor, i naš nacionalni odnos prema EU dobrim dijelom takav.