Virtualni muzeji: Povijest, kultura i umjetnost mogu biti prikazani i na internetu

'Pravi' muzeji su zgrade u koje možete ući i šetnjom razgledavati zbirke razvrstane po odjelima, a u solinski virtualni ulazite upisivanjem vmgs.hr i iz svoga naslonjača mišom šetate po njegovim odjelima - rubrikama i podrubrikama - kaže Antun Matijević, solinski kroničar i jedan od autora projekta solinskog virtualnog muzeja kojeg čini zbirka digitaliziranih slika, crteža, fotografija zvučnih i video zapisa, novinskih članaka i prikaza raznih predmeta koji su povezani s kontekstom baštine na koju upućuju. Onima kojima je povijest, kultura, umjetnost i baština naših malih mjesta u srcu dužni su iskoristiti svaku mogućnost kako bi ih zaštitili i sačuvali. A internet je upravo sjajna mogućnost približavanja baštine ...

ONLINE KULTURA

Solin čuva svoju baštinu i u virtualnom muzeju

Piše: Mia Sesartić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Solin, grad bogate prošlosti i spomenika, koji se dobrim dijelom nalaze u splitskim muzejima ili u vitrinama nekih zbirki, nema zasad svog muzeja koji bi na jednom mjestu prikazao povijest, kulturu i umjetnost koja se na njegovu prostoru razvijala još od prapovijesti do novoga doba.

Iz te se činjenice, veli nam Marko Matijević, solinski kroničar i jedan od autora projekta, rodila ideja da se pokrene „Virtualni muzej grada Solina” kako bi se sveukupna baština prikazala na jednome mjestu.

- Oni kojima su Solin i njegova baština na srcu, dužni su iskoristiti svaku mogućnost kako bi ih zaštitili i sačuvali. A internet je upravo sjajna mogućnost približavanja baštine.

solinska baština

Iz približavanja se rađa razumijevanje, iz razumijevanja ponos baštinika, iz ponosa potreba očuvanja baštine za budućnost. Internet daje mogućnost „pričanja priče” na više razina, pa nam se učinilo zgodnim „solinsku priču” ispričati tako da je razumiju ljudi koji nisu imali mogućnost veće izobrazbe, ali da njezina jednostavnost ne bude uvredljiva onima s akademskom titulom.

Predložili smo to Gradu Solinu, a gradski oci na čelu s gradonačelnikom Blaženkom Bobanom i tajnikom grada Antom Ljubičićem, u sklopu projekata iz programa potreba u kulturi grada Solina za godinu 2013., otvorili su nam mogućnost ostvarenja ideje.

I tako se sredinom prosinca rodio “Virtualni muzej grada Sobna” - veli nam tako Marko Matijević kojemu podršku u projektu daje njegov sin Antun, inače, student ekonomije i, također, zaljubljenik u solinsku baštinu.

Antun je, kako i priliči njegovim mladenačkim godinama i izobrazbi, zadužen za informatičku potporu, a Marko za tekstove i fotografije.


Uskoro će 'osvanuti' i videozapisi

- „Pravi” muzeji su zgrade u koje možete ući i šetnjom razgledavati zbirke razvrstane po odjelima, u solinski virtualni ulazite upisivanjem vmgs.hr i iz svoga naslonjača mišom šetate po njegovim odjelima - rubrikama i podrubrikama. Jednostavan je za pretraživanje, nudi obilje crteža, starih i novih fotografija, a uskoro će u njemu „osvanuti” i videozapisi. I stalno će se nadograđivati i mijenjati te zahvaljujući interaktivnosti koju pruža internet, može postati i izvorom novih podataka - govori Antun Matijević, a za one koje zanima više, u impressumu se donosi i popis literature koja o pojedinoj temi nudi više podataka.

Tako se s nekoliko klikova na stranicu možete prošetati po Solinu, po njegovoj povijesti, „prokopati” po arheološkim nalazištima, doznati i o ostalim gradskim znamenitostima, o Gospinu otoku, o znamenitim Solinjanima, glazbenom životu i likovnoj umjetnosti, obrtu i industriji...Tek smo, zapravo, krenuli u šetnju, a ona se nastavlja, poručuju iz “Virtualnog muzeja grada Solina”.

Do danas 2.000 posjeta

Virtualni muzej postoji samo na internetu i čini ga zbirka digitaliziranih slika, crteža, fotografija zvučnih i video zapisa, novinskih članaka i prikaza raznih predmeta koji su povezani s kontekstom real ne baštine na koju upućuju. Do danas je zabilježeno nešto više od 2.000 posjeta ovom solinskom Virtualnom muzeju...

Šetnja po gradu: Od amfiteatra do pastrve solinke

Za sada u ovom muzeju možete obići pojedina arheološka nalazišta kao što je salonitanski amfiteatar koji je nekoć mogao primiti gotovo 17 tisuća posjetitelja, obići brojne mlinice na Jadru, vidjeti kakve su se nošnje nosile i kakva je pučka' arhitektura, razgledati Kristov kip na Širini, zaštićeni močvarni čempres ili spomenik endemskoj mekousnoj pastrvi solinki..

Povezani članci

Who's Online

We have 193 guests and no members online