Prijavite se za bespovratna sredstva za energetsku obnovu kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je javnim poziv za deset tisuća obiteljskih kuća na kojima će se, uz pomoć bespovratnih državnih kuna mijenjati vanjska stolarija (vrata i prozori), toplinski izolirana fasada, izolacija krovišta, stropa i podova te sufinanciranje nabavke kotlova za plinsko grijanje ili za grijanje biomasom, a sve s ciljem povećanja energetske učinkovitosti kućanstava te smanjivanje troška za energiju i vodu, čime bi se poboljšala kvaliteta života. Građani će moći ostvariti 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o mjestu stanovanja. Da bi “upali” u program poboljšanja energetske učinkovitosti obiteljske kuće moraju biti legalno izgrađene a vlasnici trebaju imati na toj adresi mjesto prebivališta. Prvi korak je kontakt s ovlaštenim certifikatorima, popis kojih je objavljen skupa s javnim pozivom po županijama..

GRADIM KUĆU TROKATNICU...

Dugo najavljivani projekt energetske obnove obiteljskih kuća konačno je ugledao svjetlo dana

Izvori: fzoeu.hr, Kastela.org, Slobodna Dalmacija

energetska učinkovitostProvedba ovog Programa doživjela je određene izmjene pa je prijava za sufinanciranje omogućena svim građanima, prijave se podnose direktno u Fond za zaštitu okoliša te je pojednostavljena potrebna dokumentacija i prijava.

U sklopu Programa utvrđeno je što Fond sufinancira, a radi se o mjerama energetske učinkovitosti, odnosno zamjene vanjske stolarije, povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice, ugradnje novog sustava s plinskim kondenzacijskim kotlom za povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja, a previđena je mogućnost sufinanciranja jedne, dvije ili sve tri mjere.

Program obuhvaća i korištenje obnovljivih izvora energije poput ugradnje sustava sa sunčanim toplinskim pretvaračima za grijanje potrošne vode, ugradnje sustava s kotlom na drvnu sječku,  sustava s dizalicom topline za grijanje potrošne vode i sustava s fotonaponskim pretvaračima (modulima) za proizvodnju električne energije, U ovom slučaju moguće je sufinanciranje jedne mjere.

novčanikFond projekte sufinancira s 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji. Područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka od Fonda mogu dobiti 80 posto odnosno maksimalno 168.000 kuna, brdsko planinska područja te druga skupina otoka 60 posto odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 poto opravdanih troškova projekta tj. maksimalno 84.000 kuna po kući.

Za ovu priliku, u Fondu za zaštitu okoliša izradili su vodič za sve zainteresirane za sufinanciranje, u kojem je navedeno tko se i kako može prijaviti, koja je dokumentacija potrebna za prijavu, što nakon prijave, te koja je dokumentacija potrebna za isplatu bespovratnih sredstava.

Svi zainteresirani građani, koji žele povećati energetsku učinkovitost svojih obiteljskih kuća  potrebne informacije mogu dobiti na web stranicama Fonda.

Povezani članci

Who's Online

We have 433 guests and one member online

  • admin