Pjesnici su bogati prijatelji siromaha

andrija crnkovićProfesor Andrija Crnković donedavno je studente prava podučavao političkoj ekonomiji. No posljednjih godina on je i iznimno plodan pjesnik, koji piše i za Rječilište i za Dadanti, uvijek spreman skovati kakvu novu riječ za neku pojavu, metaforički obraditi ljubav u doba tranzicije ili kakvu društvenu devijaciju. Sada ima zbirku "Prokockani juriš pregažene sirotinje", koju je predstavio u svom Omišu i Splitu, što je bilo povod Siniši Kekezu da s Crnkovićem porazgovara za Slobodnu Dalmaciju ...

LICENTIA POETICA

Andrija Crnković objavio je zbirku poezije "Prokockani juriš pregažene sirotinje"

Pjesnici su bogati prijatelji siromaha

Piše: Siniša Kekez / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Izuzimajući prvo bibliofilsko izdanje troje splitskih dadaista, ovo je prva autorska Dadanti knjiga. Kakav je osjećaj držati vlastiti poetski prvijenac u ruci?

Ne mogu se samodiskreditirati tvrdnjom daje taj osjećaj neopisiv, zar ne? Ipak sam ja nekakav književnik, istinabog, još uvijek u plinovitom agregatnom stanju. Kad već treba istaknuti neko čuvstvo oko toga, osjećam zahvalnost prema svima koji su mi pomogli, nesebično ili drukčije, da zdušno prigrlim ulogu pjesnika u ovo hiperprozaično vrijeme.


Lička krvna zrnca

Imali ste sada gustu promotivnu kampanju, najprije u splitskoj gradskoj knjižnici, pa na 'Bookvici' i u Omišu, do kojeg vam je, čini se, posebno stalo?

andrija crnkovićDa. Itinerar promocije je bio poprilično gust. Moj prijatelj i urednik Željko Barišić prometnuo se u pravog despota promotivne kampanje. U Splitu smo sudjelovali na prvoj crti bojišnice protiv sveprisutne letargije.

Omiš je moj rodni grad, moj zavičajni lumin koji ne gasne ni za najgrđih nevera.

Planirate li i ličku promociju? Je li još neko mjesto promocije u planu?

Od Like su ona najsamotnija i najlucidnija krvna zrnca u mojoj naravi. S tog naslova sam mnogima možda i preglasan. U svibnju smo u Mostaru. Taj grad je odzibao i moju hanumicu Mirelu, najbrižnije lice ljubavi u ovom dijelu svemira. Dakako, i Zagreb je u planu, jer je upravo nezaobilazan kao kulturna i patriotska činjenica.

Je li naslov vaše zbirke plod pjesničke' slobde ili dijagnoza stanja?

Naslov zbirke je dijagnoza stanja. Octavio Paz je jednom zgodom kazao da su pjesnici ponajbolji intuitivni dijagnostičari svog vremena. Juriš ju nepobitno prokockan. Bili smo sumanuto odvnžni, i iskričavo naivni. Sad se priklanjamo gerilskim oblicima otpora.

U produkciji metafora i novostvorenih riječi odskačete i izvan splitske scene. Gdje je egzistirala ta metaforika dok ste se bavili znanošću i svakodnevicom?


Način na koji sam napustio akademsku čamotinju zapravo je hollywoodski klišej. Jednog jutra sam otišao kupiti kruh i poeziju, i nisam se vratio na to jezivo mjesto. Moj akademski život bio je prenapučen šablonama zarazne neveselosti. I tamo sam bio ozlogašen zbog svoje jezične razularenosti.


Zadrigli nesamoupravljači

U visokoj poetskoj produkciji i napredovali ste kao pjesnik. Gdje je kraj tome napredovanju, inspiraciji i produkciji? Kakvi su vam poetski planovi?

Hvala na komplimentu. Mi korake svoje ne izuvamo ni kad spavamo, severovski kazano. Uostalom, na zadnjem popisu kreativnih duša u Republici Hrvatskoj, ja sam se izjasnio kao Pjesnik.

Što se cehovskih planova tiče, nakanio sam i dalje biti raspjevan trn na kastinskim tabanima duhovno zadriglih nesamoupravljača.


Žene su čudo prirode

U svojoj poetici miješate beskompromisno ogoljavanje kako lirskoga subjekta, tako i stupova društva i svijeta, isključujući jedino ljubav od oštre analitičke kritike. Zar je stanje tako kritično te vrijedi li i u poeziji ona da žena drži tri kantuna pjesme?

Ljubav je temeljna proporcija naše ljudskosti. Pjesnici znaju da je ljubav drugo ime našega opstanka, i možebitnog prosperiteta. Poezija je plovni put naše strasti prema životu Osobno, volim na tom putu susretati samosvjesne i sifisticirane žene.

Zaista, kažem vam, žene su čudo prirode. ne pamtim da je muškarčevo rebro ikad bilo korisnije upotrijebljeno. Ha-ha-ha...

Povezani članci

Who's Online

We have 140 guests and no members online